Băiat în stare gravă după ce a băut din greşeală formol din maşina mortuară

miercuri, 11 aprilie 2018, 01:50
2 MIN
 Băiat în stare gravă după ce a băut din greşeală formol din maşina mortuară

În zilele de dinaintea sărbătorilor pascale, precum şi în cele de după, în perioada 5 – 9 aprilie, au ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ 421 de copii, iar după ce au fost evaluaţi de către medicii urgentişti, dintre aceştia au rămas internaţi 109, în diferite secţii ale unităţii medicale.

Majoritatea au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate pe fondul unor infecţii respiratorii, dar şi digestive, specifice acestei perioade. Tot în aceste zile, patru copii au ajuns la spital cu diferite forme de intoxicaţii.

Doi adolescenţi de 16 şi 17 ani dintr-un sat din judeţ au necesitat îngrijiri de specialitate după ce au consumat prea mult alcool în zilele de sărbătoare, suferind o intoxicaţie cu alcool etilic. În cazul copiilor, având în vedere că alcoolul scade glicemia, este necesară iniţierea terapiei specifice, care presupune menţinerea unor valori normale ale glicemiei şi implicit internare în Clinica de Toxicologie.

Este necesară supravegherea medicală, deoarece în cazul valorilor mari pot apărea şi diferite complicaţii, cum ar fi convulsiile hipoglicemice sau pierderea stării de conştienţă.

Un alt băiat de 16 ani a ajuns la spital prezentând simptomele unei intoxicaţii cu formol, după ce a crezut că recipientul aflat într-o maşină mortuară este apă. Astfel, după ce a băut din sticla respectivă i s-a făcut rău şi a ajuns în stare gravă la spital. Intoxicaţia cu formol este una dintre cele mai severe intoxicaţii, produce stop respirator şi comă profundă, având o evoluţie nefavorabilă.

Chiar dacă este vorba despre o cantitate mică de substanţă, aceasta cauzează convulsii, dureri de stomac puternice, diaree, senzaţie puternică de vomă, precum şi sentiment de vertij. Un alt adolescent a vrut să îşi ia zilele şi a înghiţit mai multe medicamente pe care le-a găsit prin casă, fiind vorba în special de antibiotice. Tot în această perioadă au ajuns şi trei copii victime ale agresiunilor, fiind vorba de agresiuni în familie.

Medicii susţin că în perioadele vacanţelor sau în perioada sărbătorilor religioase, astfel de situaţii sunt mai des întâlnite în rândul copiilor sau adolescenţilor.

Comentarii