Bani cu nemiluita la drumuri, cu ţârâita în rest. Pe unde va fi asfalt ca-n palmă?

marți, 26 ianuarie 2021, 03:01
3 MIN
 Bani cu nemiluita la drumuri, cu ţârâita în rest. Pe unde va fi asfalt ca-n palmă?

Aleşii judeţului vor aloca la şedinţa de plen de mâine 55 de milioane de lei pentru ultimele segmente de drum propuse în vechiul Masterplan. Pe ordinea de zi se află şi propunerea alocării a aproape 80 de milioane de lei pentru acordul-cadru de lucrări de întreţinere a drumurilor din judeţ pentru următorii doi ani.

DJ 244D este unul dintre ultimele drumuri din Masterplan rămase de făcut. Aşa cum am relatat, pentru refacerea lui pe o lungime de 11,2 km, între limita judeţului Vaslui (spre Huşi) – Dolheşti – Ciorteşti – Coropceni (intersecţie DN 24), au fost depuse opt oferte.

În aceeaşi categorie mai sunt Plugari-Borosoaia (7 km pe DJ 281B), segment aflat de asemenea în licitaţie, şi Coarnele Caprei – Arama (1,8 km, tot pe DJ 281B). Al treilea segment restant este cel dintre limita judeţului Neamţ şi DN 28 prin Răchiteni, respectiv 5,85 km din DJ 201C.

În şedinţa de plen programată pentru mâine, consilierii judeţeni vor avea pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind finanţarea lucrărilor pe acest sector, respectiv aprobarea unui credit de angajament în valoare de 15,55 milioane de lei.

De asemenea, pe DJ 249 mai sunt de refăcut 3,15 km, între localităţile Hermeziu şi Vladomira, de-a lungul Prutului. Şi pentru această porţiune de drum există un proiect asupra căruia aleşii judeţului urmează să se pronunţe. Suma propusă este de 10,43 milioane de lei.

În fine, o bună parte din DJ 282B, cel mai complicat segment dintre toate, în lungime de aproape 13 km, de la intersecţia cu DN 24C, prin Bivolari-Traian-Spineni, până la intersecţia cu DJ 282F, urmează să primească finanţare pentru perioada 2021-2022. În acest caz, suma propusă este de 29,16 milioane de lei.

Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor va primi, de asemenea, 370 de mii de lei pentru achiziţionarea serviciilor de măsurare a traficului pe şoselele din judeţ. Totodată, DJADP va primi şi 1,63 de milioane de lei pentru serviciile de deszăpezire prestate în decembrie.

Cea mai mare alocare de fonduri, propusă tot în şedinţa de mâine, se referă la acordul-cadru pentru lucrările de întreţinere pe drumurile judeţene în acest an şi în 2022: 79,8 milioane de lei. Bani vor primi şi alţi executanţi de drumuri, cum sunt cei care lucrează la Axa Iaşi-Suceava: 2,13 milioane de lei.

Nu doar cei de la drumuri, dar şi alte proiecte aflat în execuţie vor primi tranşe pentru lucrările efectuate – de exemplu, Spitalul de Copii (3 milioane de lei), respectiv amenajarea fostei Chesturi, 582 mii lei.

Pe de altă parte, personalul de la Spitalul mobil amplasat la Leţcani va primi sporurile cuvenite pe primele trei luni ale acestui an, în total 1,35 milioane de lei.

Alte propuneri vizează darea în administrare către Institutul Regional de Oncologie a imobilului situat pe strada Codrescu nr. 6, în vederea construirii „Centrului Naţional de Terapie cu Protoni“.

Vor fi prelungite pe cinci ani contractele de comodat pentru spaţiile din Bivolari şi Răducăneni, unde funcţionează substaţiile Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Pe de altă parte, trei încăperi de pe şos. Bucium nr. 80 date în folosinţă în decembrie 2019 Ansambului Artistic Profesionist „Constantin Arvinte“, al CJ, se vor întoarce la Institutul Naţional de Administraţie – Centrul Teritorial de Formare Continuă pentru Administraţia Publică Iaşi.

Comentarii