Bărbat abandonat de trei săptămâni la Urgenţe. Fiica din Bucureşti nu vrea să aibă grijă de el

luni, 20 mai 2019, 01:50
2 MIN
 Bărbat abandonat de trei săptămâni la Urgenţe. Fiica din Bucureşti nu vrea să aibă grijă de el

Un bărbat în vârstă de 60 de ani se află de mai mult timp abandonat de familie în spital, având totodată şi probleme grave de sănătate care nu îi permit să se îngrijească singur. Conform medicilor din Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“ acesta a fost adus la spital de pe data de 2 mai cu o ambulanţă, de atunci fiind abandonat. Bărbatul locuia singur într-o casă în Ţicău, avea mai multe internări la Institutul de Psihiatrie „Socola“ din Iaşi, fiind cunoscut cu probleme psihice. 

Acum are la picioare cangrenă şi refuză internarea, această afecţiune fiind un tip de necroză cauzată de circulaţia insuficientă a sângelui, ceea ce poate pune în pericol şi viaţa acestuia. Poate apărea ca urmare a unui traumatism sau o infecţie, în special la persoanele care suferă de o problemă cronică de sănătate şi care afectează circulaţia sângelui.

Medicii susţin că are o fiică la Bucureşti care nu îşi doreşte să aibă grijă de el şi o fostă soţie care consideră că nu poate face nimic pentru el. „Refuză amputaţia şi internarea, dar vrea un pat şi mâncare. L-am trimis acasă cu Poliţia şi Ambulanţa, dar au găsit poarta cu lacăt“, au precizat medicii din UPU. Aceştia au anunţat telefonic şi în scris Direcţia de Asistenţă Socială, Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică, Institutul de Medicină Legală şi aşteaptă un răspuns pentru a vedea cine îl poate ajuta. „Avem în desfăşurare o anchetă medico-socială pentru a identifica susţinătorii legali, formele de sprijin şi pentru a vedea care instituţie are posibilitatea de a-l prelua având în vedere starea lui de sănătate“, a precizat Luminiţa Munteanu, şefa Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Iaşi.

Problema vârstnicilor abandonaţi este una tot mai mare, medicii din toate spitalele ieşene căutând soluţii pentru a preveni neglijarea acestora. Aceştia susţin că abandonarea celor cu probleme medicale, cu dizabilităţi sau care nu se mai pot îngriji singuri este din păcate o practică veche, care are puternice repercusiuni afective şi emoţionale asupra vârstnicilor. Pentru limitarea acestui fenomen, specialiştii susţin că ar fi nevoie de o organizare mai eficientă a sistemelor sociale.

O idee în acest sens este ca autorităţile locale dintr-un anumit sat să încerce să ajute o familie care nu poate îngriji un vârstnic cu mai multe afecţiuni sau o familie ai cărei copii sunt plecaţi în străinătate, iar părinţilor rămaşi acasă nu le poate purta nimeni de grijă.  Prevenirea abandonului este un proces care necesită educaţie, informare şi comunicare atât pentru vârstnic cât şi pentru familia acestuia. 

Comentarii