Deşi populaţia judeţului a crescut de la adoptarea legii

BEC respinge cererea de creştere a numărului de parlamentari pentru Iaşi

luni, 14 decembrie 2020, 02:59
2 MIN
 BEC respinge cererea de creştere a numărului de parlamentari pentru Iaşi
Legea alegerii Senatului şi Camerei Deputaţilor defineşte numărul deputaţilor şi senatorilor în funcţie de populaţia după domiciliu. Ziarul de Iaşi a arătat că acest număr trebuie să fie acum de 19. Însă legea adoptată în 2015 conţine la final o anexă care prezintă situaţia la acel moment, luată în considerare acum de Biroul Electoral Central.

Cele două sesizări adresate Biroului Electoral Central de către doi candidaţi ai PNL şi PSD Iaşi, dar şi solicitarea formulată de ziarul nostru au primit, toate, respingere, respectiv răspuns negativ. Ele semnalau faptul că legea stabileşte norme de reprezentare pentru un deputat (la 73 de mii de locuitori) şi pentru un senator (la 168 de mii de locuitori) în funcţie de populaţia după domiciliu la data de 1 ianuarie a anului dinaintea celui în care au loc alegeri parlamentare la termen. Cum Institutul Naţional de Statistică menţionează 953.158 de locuitori la 1 ianuarie 2019, două împărţiri arată că, după alegerile din 6 decembrie, ieşenii ar trebui să aibă în Parlament 13 deputaţi şi 6 senatori.

Biroul Electoral Central consideră însă că este prea târziu pentru a decide acest lucru şi subliniază în răspunsul la solicitarea adresată de ziarul nostru că modificarea anexei de la finalul Legii 208/2015 ţine de Parlament. Anexa reprezintă situaţia din 2015, când judeţul avea la 1 ianuarie 910.984 de locuitori. Normele de reprezentare indicau atunci fără dubiu 12 deputaţi şi 5 senatori, în acord şi cu prevederile articolul 5 al legii, dar şi cu anexa. Între timp, anexa a fost depăşită şi, cu toate că acum contrazice definiţiile date de aceeaşi lege din care face parte, este partea luată în considerare din acest act normativ.

„În conformitate cu prevederile art. 4 teza finală din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor (…), denumirea, numerotarea şi numărul de mandate aferent circumscripţiilor electorale sunt prevăzute în anexa nr. 1, care face parte integrantă din această lege“, precizează BEC în răspunsul adresat ziarului nostru.

Prin urmare, „modificarea numărului de mandate aferente circumscripţiei electorale nr. 24 Iaşi se poate efectua doar ca urmare a modificării Legii nr. 208/2015“, intervenţie care este de resortul Parlamentului, subliniază cei de la BEC.

În concluzie, ieşenii trebuie să se consoleze că, deşi judeţul are de departe cea mai mare populaţie (urmat la distanţă de Prahova şi Constanţa, ambele cu mai puţin de 800 de mii de locuitori), vor fi reprezentanţi şi în acest mandat de 17 aleşi. Chiar dacă, deşi este cel mai mare număr dintre toate celelalte judeţe (Prahova şi Constanţa au, fiecare, 5 senatori şi 11 deputaţi), nu corespunde cu situaţia statistică oficială.

Comentarii