Biologii de la Universitate au descoperit o nouă specie de pasăre sălbatică

E vorba de pitulicea de munte orientală.

miercuri, 12 septembrie 2018, 01:50
2 MIN
 Biologii de la Universitate au descoperit o nouă specie de pasăre sălbatică

Un grup de biologi de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ au descoperit o nouă specie de pasăre sălbatică în faună: pitulicea de munte orientală, fiind prima observaţie documentată în România a acestei specii de pitulice. Grupul de ornitologi care a făcut descoperirea este alcătuit din reprezentanţi ai Societăţii Ornitologice Române, ai Centralei Ornitologice Române şi ai Facultăţii de Biologie de la UAIC. 

Pasărea a fost prinsă şi observată la Staţiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea“, din Agigea, a Universităţii Cuza. „Era 9.00 dimineaţă, pe 7 septembrie, iar drd. Petrişor Galan a fost cel care a scos specia din plase. Eu am inelat-o, am plasat inelul cu seria şi numărul de identificare pe piciorul păsării, dar imediat în jurul meu au venit şi ceilalţi colegi biologi din echipă“, a declarat dr. Emanuel Baltag. Specia nouă de pitulice este o pasăre de talie mică, lungimea corpului ajunge la 11-12 centimetri, greutatea nu depăşeşte 11 grame. Cercetătorii spun că pasărea a fost semnalată în România încă din 1898, dar nimeni nu a putut prezenta dovada că ea a fost observată oficial şi identificată corect în ţara noastră.

„Inelările ornitologice sunt cea mai veche metodă de studiere a migraţiei păsărilor. Cu ajutorul unor plase care nu rănesc păsările ornitologii le capturează, efectuează apoi identificarea păsărilor, le măsoară, le cântăresc şi le aplică un intel ornitologic pe picior. Odată recapturate de alţi ornitologi, păsările trec din nou prin acelaşi procedeu şi se poate afla din bazele de date de unde provin“, au completat cercetătorii. Pitulicea de munte nu poate fi văzută în România nici măcar în muzee, aceasta fiind prima oară când specia a fost observată şi documentată. Din 2013 şi până astăzi, au fost semnalate 18 specii noi de păsări în fauna ţării. 

 

 

Comentarii