Blestemul titlurilor de proprietate: mai multe la corectat decât noi

sâmbătă, 14 aprilie 2018, 01:49
2 MIN
 Blestemul titlurilor de proprietate: mai multe la corectat decât noi

În ambele cazuri, numărul cererilor rezolvate este mult mai mic decât cel al dosarelor depuse.

O nouă întâlnire a primarilor din judeţ pe teme legate de activitatea de fond funciar a avut loc la Casa Pătrată. La şedinţă au participat prefectul Marian Şerbescu şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi, Bogdan Şavlovschi. Unul dintre subiectele de actualitate „fierbinţi” a fost inventarierea terenurilor conform Legii 165/2013, care a avut termen de finalizare ultima zi a anului 2016.

Aşa cum am mai relatat, Comisia Judeţeană de Fond Funciar şi, implicit, OCPI, au fost asaltate de un val de cereri de rectificare a unor titluri de proprietate emise în anii ’90.

Numai anul trecut au fost peste 2.000 de solicitări în acest sens, cele mai multe venind de la Ţibăneşti (78), Mirosloveşti (69), Tomeşti (67), Răducăneni (57), Mogoşeşti-Siret (56), Lespezi (53) şi Miroslava (44). De la depunerea unui dosar de rectificare şi până la corecţia propriu-zisă (a numărului unei parcele, a unui nume etc.) poate să treacă şi un an.

Astfel, în 2017, mai puţin de 700 de astfel de dosare au fost finalizate. Doar două comune nu au avut cereri în acest sens: Grozeşti şi Mădârjac, potrivit unei situaţii a Oficiului de Cadastru.

Pe parcursul anului trecut au fost înregistrate şi 1.451 de dosare de eliberare a unor noi titluri. Cele mai multe au venit de la Deleni (196), din municipiul Iaşi (127), de la Miroslava (108), Paşcani şi Tătăruşi (câte 79). La fel ca la prima categorie, cea a rectificărilor, numărul titlurilor noi emise e doar puţin mai mare de o treime: 544 – cele mai multe în Deleni (111), Miroslava (77), Paşcani (40), Tătăruşi (35) şi Iaşi (33).

În 12 comune nu a existat nicio solicitare de acest fel: Bârnova, Costuleni, Dobrovăţ, Grozeşti, Hălăuceşti, Heleşteni, Ipatele, Moşna, Oţeleni, Trifeşti, Ţuţora şi Valea Seacă.

Le reuniunea de la Casa Pătrată a fost discutată şi aplicarea unor prevederi din Ordonanţei de Urgenţă 35/2016 de modificare şi completare a Legii cadastrului şi publicităţii imobiliare. Este vorba despre derularea Programului naţional de cadastru şi carte funciară, care trebuie să fie finalizat până în 2023.

Până atunci, România beneficiază de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană, dar, pentru obținerea efectivă a acestora, mai trebuie parcursă o etapă. În acest moment, OCPI suportă din fonduri proprii aceste măsurători în 56 de Unități Administrativ-Teritoriale (comune). Totuși, puţine reuşesc să şi cheltuiască aceăti bani, din cauza preţului de piaţă mai mare decât alocarea. Aici, „fruntaşe” sunt comunele Mirosloveşti, cu 1.184 de imobile în lucru, Ipatele, cu 863, şi Şcheia, 614.

Înregistrarea terenurilor (întocmirea cărţilor funciare), este obligatorie pentru derularea programelor destinate finanţării politicii agricole comune, respectiv pentru acordarea subvenţiilor.

Comentarii