Bugetul Iaşului scade dramatic. Primarul a anuntat cum va investi mărunţişul.

joi, 11 ianuarie 2018, 02:50
3 MIN
 Bugetul Iaşului scade dramatic. Primarul a anuntat cum va investi mărunţişul.

S-au pierdut 60 de milioane de lei după “revoluţia fiscală”. “Dispar” şi salariile cadrelor didactice din buget (200 milioane) care vor fi plătite de Ministerul Educaţiei prin inspectoratele şcolare.

Bugetul local al Iaşului va fi aprobat la mijlocul lunii februarie. Faţă de anul trecut, veniturile proprii ale Primăriei vor avea o pierdere netă de aproape 60 milioane lei în urma măsurii adoptate de către Guvern privind reducerea cotei din impozitul pe venit (de la 16% la 10%). Primarul Mihai Chirica a susţinut ieri că municipalitatea va încerca să compenseze această pierdere din alte venituri, în special prin atragerea de fonduri europene. Scriptic, bugetul va pierde şi alte peste 200 milioane lei, suma reprezentând cheltuieli cu salariile profesorilor, care nu vor mai fi plătite, din acest an, prin intermediul primăriilor, ci prin inspectoratele şcolare.

Având în vedere aceste reduceri, veniturile bugetului local ar putea ajunge undeva între 500 milioane lei şi 600 milioane lei. Primarul Mihai Chirica nu a furnizat ieri o estimare a totalului veniturilor, motivând că nu au fost primite încă de la Guvern informaţii despre toate sumele ce vor fi alocate Iaşului. În ultimele săptămâni, ieşenii au putut trimite propuneri de proiecte care să fie finanţate de la buget, cele mai multe fiind legate de infrastructură (cca 1.000), domeniu urmat de construirea de locuinţe (200) şi investiţii în sport (170), în educaţie (150), în unităţi spitaliceşti (100), în cultură (50) şi în obiective turistice (17). „Propunerile au cuprins reabilitări de străzi, trotuare, amenajări de puncte gospodăreşti, locuri de joacă, partea de iluminat public, câteva dintre ele se referă la câinii comunitari, dezvoltarea unui program de locuinţe, reabilitări termice de locuinţe, modificarea unor programe şcolare, reabilitarea unor şcoli şi grădiniţe, dar şi pe turism cu idei pe care vom încerca să le materializăm şi în dezbaterea strategiei pe turism în ceea ce priveşte promovarea unor obiective”, a declarat primarul Mihai Chirica. Conform calendarului anunţat ieri de acesta, bugetul local ar urma să fie aprobat la mijlocul lunii februarie.

Ce proiecte cuprinde lista de investiţii

Potrivit edilului, bugetul pentru investiţii va fi asemănător cu cel de anul trecut (cca 150 milioane lei) şi va reprezenta cel puţin 30% din veniturile pe care le va încasa municipalitatea. Străzile pe care Primăria vrea să le modernizeze sunt: Smârdan, Primăverii, Petre Vancea, Păun, Socola (fundac), Bucium (fundac), Cazărmilor şi Splai Bahlui mal drept (lucrări în continuare), Ralet, Pallady, Kogălniceanu, Bârnova, Moşu, Constantineanu şi Ogorului (contractate), Văscăuţeanu, Victor Babeş, Titu Maiorescu, George Coşbuc, Al. Vlahuţă, Simion Bărnuţiu, Ţicăul de Jos, Albineţ, Dochia, Roşcani, Hotin, Lupiţei, varianta Rediu, Muntenimii, Munteni, Mironescu şi serg. Grigore Ioan (în fază de proiectare), Iosif, Teascului, Călugăreni, Olteniei, Bucovinei, Transilvaniei, Gloriei, Timpului, Podoleanu, Poienilor, Iaşi – Voineşti, Tudor Neculai, Strugurilor (inclusiv aleea) şi supralărgire Tudor Vladimirescu (licitaţii ce vor fi lansate în februarie) şi bandă suplimentară circulaţie pasaj Băncilă (în procedură actuală de licitaţie).

Pe lângă aceste lucrări, municipalitatea are în vedere reabilitarea de trotuare, modernizarea a 93 de spaţii de joacă, începerea lucrărilor la terenuri de sport aferente şcolilor, investiţii în unităţi spitaliceşti (Spitalul de Recuperare şi Spitalul Parhon) şi în unităţi de învăţământ (şcoala „M. Kogălniceanu şi grădiniţe). De asemenea, Primăria va răscumpăra pentru o sumă de aproape un milion de lei partea din sistemul de iluminat public care nu-i aparţine în prezent. Alte priorităţi investiţionale ţin de construirea de locuinţe sociale (Grădinari, 32 de apartamente), la care se adaugă alte două proiecte asemănătoare: unul destinat tinerilor din sănătate (72 de apartamente) şi celălalt derulat prin credit ipotecar (72 de apartamente). Nu în ultimul rând, Palatul Braunstein se află în fază de licitaţie, iar lucrările ar putea începe în prima parte a acestui an. La proiectele menţionate, care sunt finanţate de la bugetul local, se adaugă proiectele dedicate Programului Centenar şi cele care vor beneficia de fonduri europene.

 

 

 

Comentarii