Ca la mafie: o întâmplare cu furt, răpire, mâini legate, bătăi, legat la ochi şi pus în maşină

vineri, 07 octombrie 2022, 01:50
3 MIN
 Ca la mafie: o întâmplare cu furt, răpire, mâini legate, bătăi, legat la ochi şi pus în maşină

Un tânăr din Grozești a trecut printr-o experiență terifiantă în mâinile unor „prieteni”. Inspirați probabil din filmele cu mafioți, aceștia s-au răzbunat pentru dispariția unor pachete. Justiția s-a pronunțat abia după 7 ani de la comiterea faptelor. Între timp, tânărul și-a și retras o parte a plângerilor depuse inițial. Totuși, s-a ajuns la condamnări cu executare.

Frații Adrian și Claudiu Voica au fost trimiși în judecată în mai 2019, împreună cu Mădălin Poponeț, pentru a răspunde de consecințele unui incident petrecut pe 25 iulie 2015. În ziua precedentă, la domiciliul lui I.G.P. se prezentaseră Claudiu Voica și Poponeț, care i-au cerut să-i lase să doarmă la el.

Pe seară, cei doi s-au dus în zona Prutului, de unde s-au întors cu două pachete sigilate cu bandă adezivă, în care spuneau că au „marfă”, probabil țigări. Dimineața, când s-au trezit, pachetele dispăruseră. I-au cerut explicații lui I.G.P., care le-a răspuns că nu știe nimic. Atunci, Voica și-a sunat fratele, care a venit cu o altă persoană ce conducea un BMW gri albăstrui.

Cei patru l-au urcat pe I.G.P. în mașină, spunându-i că vor avea o discuție, după care au plecat spre o pădure din satul Bohotin. Acolo l-au legat pe tânăr cu o curea de mâini și de picioare și cu un tricou la ochi.

Șoferul a rămas în mașină, iar ceilalți trei au început să-l lovească cu picioarele în zona capului și a toracelui. În timpul bătăii, I.G.P. a reușit să-și dezlege o mână și s-a tras tricoul de pe față, văzând unde se află.

După o jumătate de oră, cei trei agresori i-au spus tânărului că vor merge la Iași, unde vor discuta cu patru băieți „de dincolo”. I-au legat din nou mâinile și l-au urcat în mașină. Au demarat spre Moșna, iar apoi spre Iași. Pe drum, I.G.P. a reușit din nou să-și dezlege mâinile, dar și le-a ținut la spate, pentru ca agresorii să nu vadă că s-a eliberat.

Între Tomești și Iași, I.G.P. a văzut un echipaj de poliție care venea din sens contrar și a încercat să atragă atenția. L-a lovit pe șofer peste mână. Acesta a pierdut pentru o clipă controlul volanului, dar mica mișcare spre dreapta a mașinii nu a fost sesizată de polițiști. I.G.P. a fost lovit imediat cu pumnii pentru a nu mai încerca altceva. I s-a făcut rău, iar șoferul s-a speriat.

Le-a spus celorlalți să-l ducă pe tânăr la spital. BMW-ul a oprit în apropierea Spitalului de Neurochirurgie, iar I.G.P. a fost dat jos pe trotuar și lăsat acolo. A început imediat să strige după ajutor, iar un trecător a sunat la 112.

Cercetările făcute ulterior de polițiști la domiciliul lui I.G.P. au dus la descoperirea unor bucăți de folie de plastic și de bandă adezivă care ar fi putut proveni de la pachetele dispărute, dar nu și a conținutului acestora. Cei trei agresori au fost judecați sub acuzația de lipsire de libertate în mod ilegal și lovire sau alte violențe.

Cu privire la această infracțiune, I.G.P. și-a retras pe parcursul procesului plângerile împotriva fraților Voica, precizând că nu mai are nicio pretenție de la aceștia. Atitudinea victimei nu i-a ajutat prea mult, tinerii nefiind la primul conflict cu legea, iar acuzația de lipsire de libertate era suficientă pentru a duce la o condamnare.

Luând în calcul și condamnările anterioare, magistrații Judecătoriei Răducăneni l-au condamnat pe Adrian Voica la 4 ani și 3 luni de închisoare, ca și la plata unei amenzi penale în sumă de 10.000 lei. Fratele său a fost condamnat la 2 ani, 5 luni și 15 zile de închisoare, iar Poponeț la 2 ani și 4 luni de închisoare.

Pentru toate pedepsele, judecătorii au decis executarea în regim de detenție. Frații Voica au contestat sentința, procesul reluându-se la nivelul Curții de Apel.

Comentarii