Campaniile pentru donarea de sânge încep să dea rezultate. Trebuie și RH negativ

luni, 19 noiembrie 2018, 02:57
2 MIN
 Campaniile pentru donarea de sânge încep să dea rezultate. Trebuie și RH negativ

După ce, în ultima peri­oa­dă, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi (CRTS) au avut loc mai multe campanii de donare de sânge, organizate de Asociaţia Trei Vieţi şi Ambulanţa Life, stocul de sânge a început să se stabilizeze. Conform reprezentanţilor CRTS, numărul donatorilor noi a mai crescut în urma evenimentelor de conştientizare desfăşurate. De exemplu, săptămâna trecută, în perioada 12-16 noiembrie, numărul zilnic al donatorilor a fost în jur de 50.

„Ca urmare a campaniilor pe care le-am susţinut în lunile precedente, sprijiniţi de ONG-uri, a avut loc o adresabilitate mai mare la CRTS.  Persoane care nu mai veniseră niciodată să doneze au fost sensibilizate şi au arătat într-un număr mai ridicat că îşi doresc să facă asta. Dincolo de colectele care au fost efectuate în cadrul Centrului, au mai fost în desfăşurare trei colecte mobile, în urma cărora s-au obţinut peste 150 de unităţi de sânge în plus. În momentul de faţă, stocul de componente sanguine a CRTS este mulţumitor“, a precizat dr. Gabriela Scrip­cariu, directorul CRTS.

Cu toate acestea, medicii de la Centrul de Transfuzii îndeamnă oamenii să continue să doneze sânge, pentru că, dacă numărul acestora nu va fi constant, stocul va ajunge din nou să nu poată acoperi toate cerinţele spitalelor.

„Asta se întâmplă în momentul acesta, dar nu aş vrea să ne oprim, pentru că, dacă oamenii nu se prezintă aici, sângele se consumă. Acum, situaţia este bună, şi le mulţumim donatorilor care au venit şi au făcut posibil acest lucru, dar să fim convinşi că din acest stoc trebuie asigurate solicitările către spitale, şi dacă nu se vor prezenta donatori, aceste stocuri la un moment dat vor ajunge din nou la limită“, a adăugat dr. Gabriela Scripcariu.

O problemă cu care Centrul de Transfuzii se confruntă în continuare este cea a lipsei de donatori cu RH negativ. Deşi statisticile arată că 15% din populaţie are RH negativ, medicii de la CRTS spun că doar aproximativ 2% din ceea ce există acum în stoc sunt produse cu RH negativ.

În perioada următoare, reprezentanţii CRTS şi-au propus să nu se oprească din a atrage atenţia asupra necesităţii sângelui. Săptămâna acesta, marţi şi miercuri, două unităţi de colectă mobilă vor fi prezente la Palas Mall pentru cei care doresc să doneze. De asemenea, în perioada 3-7 decembrie, va avea loc, la CRTS, evenimentul Donează Sânge – Fii Erou. Condiţiile şi recomandările pentru donare se găsesc pe www.crtsiasi.ro.

Comentarii