Când se vor aplica şi cât de mari vor fi amenzile pentru ieşenii care nu poartă de azi mască pe stradă

sâmbătă, 01 august 2020, 01:50
3 MIN
 Când se vor aplica şi cât de mari vor fi amenzile pentru ieşenii care nu poartă de azi mască pe stradă

De astăzi, purtarea măştii de protecţie în aşa fel încât să acopere gura şi nasul este obligatorie inclusiv în toate spaţiile deschise. Până ieri, acest lucru era impus doar la intrarea în spaţii închise (magazine, instituţii, mijloace de transport etc.).

Aşa cum am relatat în ediţia de ieri, abaterea de la această obligaţie se sancţionează, potrivit Legii 55/2020, cu amendă între 500 şi 2500 de lei. Pentru părăsirea zonei de carantină, sancţiunile sunt mai mari. Documentul care conferă legitimitatea administrării amenzilor pentru lipsa măştii de protecţie abia a apărut aseară. Este vorba de o hotărârea de guvern nr. 588/2020.

Prefectul judeţului a dat asigurări că este în vigoare, deşi aseară încă nu era vizibilă pe pagina de internet a Monitorului Oficial. Astăzi, în prima zi cu noile măsuri de protecţie, poliţiştii locali vor supraveghea locurile publice aglomerate şi vor atenţiona persoanele care nu se conformează noilor reguli, am aflat de la directorul Poliţiei Locale, cms.-şef Liviu Zanfirescu. Odată publicată hotărârea de guvern menţionată, recomandările se pot transforma în procese-verbale de contravenţie. De menţionat că, săptămâna viitoare, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime de peste 30 de grade.

Municipiul propune deja o relaxare

Pe de altă parte, la o zi după ce Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis purtarea obligatorie a măştii de protecţie oriunde în afara locuinţei, pentru toţi ieşenii în vârstă de peste 5 ani, Comitetul Local (pe municipiu) a propus o nuanţare a regulilor. Dacă cei din Casa Pătrată vor fi de acord, portul măştii ar urma să fie obligatoriu „pentru toate persoanele prezente în spaţii publice deschise dacă acestea sunt în grupuri mai mari de trei persoane care nu fac parte din aceeaşi familie“.

Ar mai urma să „scape“ de mască cei care participă la competiţii sportive în spaţii deschise, care se deplasează cu mijloace de transport individuale – bicicleta, trotineta sau mopedul, cei din parcurile de agrement atunci când intră în bazinele de înot, piscine sau duşuri. De asemenea, programul de funcţionare a localurilor să nu treacă de ora 23, dacă deţinătorii nu pot să impună clienţilor respectarea regulilor de protecţie sanitară. În pieţele agroalimentare se poate intra doar cu masca purtată peste gură şi nas, la fel ca şi în bazar şi în târgul auto. După doar o zi de funcţionare, târgul de vechituri (talciocul) este închis din nou.

Accesul în zonele de agrement este permis în limita numărului de locuri pe şezlonguri. La fel şi în mijloacele de transport – toate locurile pe scaun ocupate şi niciun pasager în picioare. „Reprezentanţii Companiei de Transport Public SA şi ai Poliţiei Locale vor intensifica verificarea respectării măsurilor menţionate de către pasageri şi conducătorii mijloacelor de transport public. În cazul nerespectării acestor măsuri, vor fi sancţionaţi atât pasagerii, cât şi conducătorii mijloacelor de transport public“, se arată în hotărârea adoptată ieri de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă.

 

 

Comentarii