Caravana mobilă a UMF a pornit prin Moldova pentru a depista persoane cu hepatitele virale

joi, 12 ianuarie 2023, 22:39
1 MIN
 Caravana mobilă a UMF a pornit prin Moldova pentru a depista persoane cu hepatitele virale

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a anunţat că a pornit prin Moldova caravana mobilă pentru screeningul hepatitelor virale B/D şi C. Aceasta se deplasează în cadrul proiectului LIVE(RO)2-EST şi prima oprire a fost miercuri, 11 ianuarie 2023, la Vicovu de Jos, judeţul Suceava.

 

„Prin intermediul deplasărilor cu Caravana mobilă de screening şi stadializare LIVE(RO)2-EST se caută să se asigure un grad ridicat de aderenţă la populaţia din zone din regiunile Nord-Est şi Sud-Est cu acces dificil la servicii de sănătate: localităţi izolate, fără cabinete de medicină de familie sau localităţi în care medicii de familie nu au aderat la programul LIVE(RO)2-EST etc.”, au punctat reprezentanţii UMF.

Aceştia au mai precizat că, pentru a veni în ajutorul tuturor pacienţilor depistaţi în proiect, alături de caravană va merge şi o echipă formată din cadre medicale de la Spitalul de Urgenţă „Sf. Spiridon”, care vor asigura examinarea aprofundată a pacienţilor şi stabilirea unui plan de tratament.

„Caravana a fost posibilă prin implicarea autorităţilor locale şi a partenerului proiectului, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS). Aceasta este o acţiune care se desfăşoară în cadrul Proiectului LIVE(RO)2-EST – «Program regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic şi direcţionare spre tratament ale pacienţilor cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C»“, au mai precizat reprezentanţii universităţii. 

Comentarii