Care este despăgubirea corectă pentru victima colaterală a unui accident de circulaţie? Un caz din Iaşi

marți, 13 decembrie 2022, 02:50
2 MIN
 Care este despăgubirea corectă pentru victima colaterală a unui accident de circulaţie? Un caz din Iaşi

Victimă colaterală a unui accident, o ieșeancă s-a adresat instanței pentru a fi despăgubită. Nivelul daunelor stabilit de magistrați a fost considerat mult prea redus, femeia făcând apel împotriva sentinței.

În august anul trecut, Ionela C. se afla pe bancheta din spate a unui autoturism care se deplasa dinspre Gara Internațională spre Piața Nicolina. La un viraj la stânga, șoferul nu a acordat prioritate de dreapta, automobilul fiind lovit în plin de un altul. Niciunul dintre cei doi șoferi nu a avut de suferit, dar Ionela C. a fost rănită destul de serios.

Brațul drept i-a fost aproape zdrobit, femeia suferind o fractură complexă de humerus. Pentru refacerea brațului rupt a fost necesară înșurubarea unei plăci care să țină în poziția corectă fragmentele de os. Chiar și după înlăturarea ghipsului, timp de trei luni, femeia nu și-a putut desfășura activitatea obișnuită, activități domestice banale precum gătitul sau curățenia au devenit imposibile, până și îngrijirea propriei igiene fiind dificilă.

Pentru îngrijirea celor trei copii minori, ea a apelat la ajutorul soțului, dar și al vecinilor. Pentru a asigura familiei o sursă de venit suplimentară, Ionela C. efectua masaje terapeutice, pe care a fost nevoită să le abandoneze complet. Conform propriilor declarații, încă urmează ședințe de kinetoterapie și fizioterapie, durerile fiind constante, iar mobilitatea cotului drept fiind încă afectată.

În fața judecătorilor ea a invocat atât sechelele fizice, cât și faptul că a ajuns să sufere de cefalee cronică, dar și de o depresie aflată sub tratament. Cicatricea de aproximativ 20 de centimetri rămasă pe braț i-a adus și un prejudiciu estetic semnificativ. Femeia a chemat în judecată societatea Euroins SA, solicitând daune total de 607.000 lei.

Suma cerută nu a fost însă considerată ca echitabilă de către magistrații Tribunalului.

„Daunele morale, pentru a-și păstra caracterul de «satisfacție echitabilă», trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul și finalitatea prevăzute de lege, spre a nu deveni astfel un folos material injust, fără justificare cauzală în prejudiciul suferit și consecințele acestuia. Astfel, în scopul asigurării unei juste compensații a suferințelor pe care le-au îndurat sau eventual mai trebuie să le îndure terțele persoane păgubite, despăgubirile acordate trebuie să păstreze un raport rezonabil de proporționalitate cu dauna suferită”, au precizat aceștia.

Judecătorii au considerat că despăgubiri de 75.000 lei sunt suficiente pentru a compensa suferințele Ionelei C. Curtea de Apel urmează să aprecieze dacă acest nivel al daunelor este cel corect. Apelul declarat de ieșeancă a fost depus miercurea trecută, dosarul intrând ieri pe rolul Curții de Apel. 

Comentarii