Câştigător de Pulitzer printre invitaţii la FILIT

miercuri, 31 iulie 2019, 01:50
4 MIN
 Câştigător de Pulitzer printre invitaţii la FILIT

Americanul Richard Ford (FOTO) este autorul romanului „Ziua Independenţei“. Vor mai fi şi alte nume importante. Vor mai fi Mihail Şîşkin, cel mai important candidat rus la premiul Nobel pentru literatură, sau francezul Mathias Enard, laureat al premiului Goncourt.

 

Nume importante ale literaturii mondiale vor ajunge la Iaşi, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere, în perioada 2-6 octombrie, organizatorii evenimentului anunţând în cursul zilei de ieri o parte dintre scriitorii importanţi care vor participa la cea de-a VII-a ediţie a festivalului. Astfel, autori de bestseller-uri internaţionale, cu cărţi traduse în zeci de limbi, alături de laureaţi ai unora dintre cele mai prestigioase premii de literatură internaţionale se vor întâlni cu iubitorii de literatură în cadrul ediţiei FILIT din acest an.

Unul dintre invitaţii din această toamnă este Richard Ford, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori americani contemporani, primul scriitor care a primit în acelaşi an atât Premiul Pulitzer, cât şi PEN/ Faulkner Award for Fiction, pentru romanul „Ziua Independenţei“.

Iubitorii literaturii ruse au ocazia să-l întâlnească în acest an pe Mihail Şîşkin, unul dintre cei mai importanţi autori slavi ai momentului, considerat cel mai important candidat rus la Premiul Nobel pentru literatură. Acesta este singurul scriitor care a primit toate cele trei mari premii literare ruseşti: Russian Booker Prize, Russian National Bestseller şi Big Book Prize. Cărţile sale au fost traduse în 30 de limbi, iar Mihail Şîşkin scrie şi în limba germană.

María Dueñas, scriitoarea din Spania ale cărei romane au devenit bestseller-uri internaţionale, fiind traduse în peste 35 de limbi, este un alt invitat din acest an de la FILIT. Romanul „Iubirile croitoresei“ s-a vândut în peste un milion de exemplare şi a fost adaptat pentru televiziune. Alături de autoarea din Spania va fi prezent şi laureatul premiului Goncourt şi al altor premii literare importante, scriitorul şi traducătorul francez Mathias Enard, dar şi conaţionalii săi Yannick Haennel şi Lionel Duroy.

Iubitorii de literatură vor avea ocazia să-i întâlnească în acest an şi pe scriitorii Sjon, din Islanda, şi Kim Leine, din Danemarca, laureaţi ai Premiului pentru Literatură al Consiliului Nordic. Operele lui Sjon (n.r. – Sigurjón Birgir Sigurðsson) au fost traduse în 30 de limbi. Kim Leine este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din Danemarca, iar romanul său „Profeţii din Fiordul Veşniciei“ fiind vândut în peste 20 de ţări.

Unul dintre cei mai populari scriitori din Olanda, Herman Koch, actor, realizator de televiziune şi jurnalist, se va întâlni, de asemenea, cu publicul ieşean. Acesta este autorul cunoscutului roman „Cina“, tradus în 21 de limbi. Un personaj devenit foarte cunoscut în urma incidentelor din 2016 din Turcia, Aslı Erdoğan, care a fost arestată şi închisă împreună cu colegii din redacţia ziarului de opoziţie la care scria, va discuta cu ieşenii despre cărţile sale, dar şi despre evenimentele care i-au adus Premiul pentru Pace Erich Maria Remarque. Scriitoarea turcă este activistă pentru drepturile omului, a lucrat la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva, iar din 1996 s-a dedicat literaturii şi jurnalismului. Anul trecut, în 2018, a primit Premiul Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor.

Ahmed Saadawi, poet, romanicer şi realizator de filme documentare din Irak, câştigător al Premiului Internaţional pentru Ficţiune Arabică şi nominalizat la Man Booker Prize, este un alt invitat important al ediţiei din acest an. Svetislav Basara, un scriitor important din Serbia, numit de critica internaţională „un nebun, un geniu, un anarhist, un insolent, un entertainer, un sentimental“, se va întâlni şi discuta cu ieşenii, alături de acesta urmând să sosească la Iaşi şi Drago Jančar, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori, eseişti şi dramaturgi din Slovenia, tradus în peste 21 de limbi şi câştigător a numeroase premii, printre care şi Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. De asemenea, la ediţia FILIT din acest an va veni şi Geneviève Damas, scriitoare, comediantă şi regizoare a scenei contemporane din Belgia.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere este organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, fiind considerat unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Alături de scriitorii enumeraţi, vor participa şi alte nume importante ale lumii literare, scriitori, traducători, manageri culturali, editori sau jurnalişti din întreaga lume.

Comentarii