Cât ne costă gunoiul în 2021. Şapte primari s-au opus creşterii preţului

joi, 14 ianuarie 2021, 02:56
2 MIN
 Cât ne costă gunoiul în 2021. Şapte primari s-au opus creşterii preţului

Tarifele, atât cele practicate în judeţ, cât şi cele din municipiul Iaşi, sunt cele de anul trecut

 

O adresă a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubritate, trimisă în ajunul Crăciunului către administraţiile locale din tot judeţul, precizează că taxa specială de salubizare pentru anul 2021 este 9,66 lei/ persoană/ lună în mediul urban, respectiv 4,47 lei în mediul rural. Până acum, taxa lunară aplicată în comune era de 4,34 lei/ persoană. Cele mai multe comune din Zona Metropolitană Iaşi se apropie de asemenea de tariful urban, respectiv 9 lei, din cauză că maşinile operatorului de salubritate vin şi de două ori pe zi pentru ridicarea deşeurilor. Taxele nu se referă la municipiul Iaşi, unde acest serviciu este acoperit în continuare de SC Salubris SA până la sfârşitul anului viitor. Salubris practică un tarif de 786 de lei pe tona de deşeuri. Adresa ADIS menţionează şi taxa pentru agenţii economici: 365,9 lei/tonă.

Tarifele sunt calculate în funcţie de costul aprobat în iunie trecut de Adunarea Generală a asociaţiei, care a majorat tariful de la 167,86 lei/tonă la 295,14 lei/tonă pentru colectarea deşeurilor menajere şi similare în amestec, altele decât reciclabile.

Şapte primari s-au opus atunci creşterii preţului, pe care societatea Girexim Universal, care a câştigat licitaţia pentru colectarea şi transportul deşeurilor cu doi ani în urmă, a solicitat-o în urma mai multor inadvertenţe găsite după atribuirea contractului. Chiar şi aşa, tariful aplicat în judeţul Iaşi este unul dintre cele mai mici practicate în ţară, ne-a asigurat Romeo Olteanu, preşedintele ADIS.

Pe de altă parte, „dacă ar plăti nu toată, dar 80 la sută din populaţia unei UAT, primăria locală ar rămâne şi cu nişte bani pentru saci de gunoi, pubele etc.”, a explicat preşedintele ADIS problema cea mai acută din mediul rural: plata taxei de salubritate. După cum se ştie, primăriile plătesc, la tonă, pentru deşeurile ridicate (din care se scade greutatea celor reciclabile), urmând să recupereze banii de la populaţie, prin taxele impuse, respectiv 4,47 de lei/ persoană.

În ceea ce priveşte municipiul Iaşi, tarifele sunt aceleaşi aprobate de Consiliul Local în noiembrie 2019, respectiv între 9,25 şi 18,09 lei/ persoană/ lună (inclusiv TVA).

Comentarii