Cât s-a decontat, în 2020, pentru proiectele PNDL de la Iaşi

marți, 28 iulie 2020, 01:50
2 MIN
 Cât s-a decontat, în 2020, pentru proiectele PNDL de la Iaşi

La o întâlnire pe care a avut-o ieri cu mai mulţi primari din judeţul Iaşi, Mihail Veştea, secretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, a spus că nu sunt probleme de finanţare. Anul acesta, pentru proiecte din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2 au fost decontate până acum, la nivelul judeţului Iaşi, 200 de milioane de lei.

Suma reprezintă aproximativ un sfert din totalul aprobat în vara lui 2017, când a fost făcută publică lista proiectelor care au primit undă verde de la guvernul de atunci pentru PNDL2 – mai precis, 831 de milioane de lei, pentru 228 de proiecte. Primul program de acest fel, adoptat în 2015, aducea la Iaşi aproape 650 de milioane de lei, în 249 de proiecte.

Pe de altă parte, la Iaşi sunt peste 50 de proiecte finanţate prin Compania Naţională de Investiţii. Secretarul de stat a precizat că 14 dintre ele, cu o valoare totată de 86 de milioane de lei sunt în derulare, alte 25 de obiective fiind în curs de contractare. Acestea însumează 151 de milioane de lei. O a treia categorie, a celor abia intrate în procedură de licitaţie, numără 13 proiecte, pentru care au fost alocate 187 de milioane. „Sunt sume mari, aşteptate şi benefice pentru cetăţenii din judeţul Iaşi”, a spus Veştea.

„Ne dorim ca, în perioada următoare, CNI să poată face investiţii şi în zona preuniversitară şi gimnazială. Ştim că în învăţământ sunt probleme pe partea de autorizare şi cea a grupurilor sanitare – nu doar la Iaşi, ci în toată ţara – şi trebuie găsite soluţii să le rezolvăm”, a spus Mihail Veştea.

Un alt subiect discutat cu primarii a fost cel referitor la extinderea reţelelor de distribuţie a gazului, a adăugat el, completat imediat de ministrul Mediului, Costel Alexe: „La sfârşitul mandatului nu va mai fi nicio şcoală cu toaleta în fundul curţii. De asemenea, îi asigur pe ieşeni că vom lua împreună această povară a facturilor pentru lemn şi grija de a-şi procura material lemnos pentru iarnă, dezvoltând în judeţ o adevărată reţea de gaze naturale”. 

Comentarii