Ce au decis ieşenii să se facă cu un milion de euro

vineri, 26 octombrie 2018, 12:00
1 MIN
 Ce au decis ieşenii să se facă cu un milion de euro

Primul milion de euro alocat la Iaşi bugetării participative va fi împărţit între 12 proiecte propuse şi alese de ieşeni. Iniţiativa, lansată de consilierii locali liberali şi sprijinită de toţi colegii lor din CL, este inspirată din activitatea administraţiilor locale din vestul ţării, în special a celei din Cluj-Napoca, dar şi din afară. 

Bugetarea participativă constă în alocarea unei părţi din bugetul local – respectiv un milion de euro într-o primă aplicare a acestui model la Iaşi – exclusiv pentru proiectele decise de către ieşeni. În perioada 15 septembrie – 15 octombrie, 1.171 de ieşeni şi-au manifestat opţiunea pentru proiectele propuse de locuitorii municipiului şi declarate eligibile conform regulamentului propus. „În calitate de iniţiator al acestui proces, mă bucur că am ajuns la final, voi monitoriza foarte atent implementarea acestor proiecte şi voi pregăti ediţia de anul viitor, pentru că acest proces este unul repetitiv. Urmează ca aceste proiecte să fie validate în plenul Consiliului Local, iar iniţiatorii să colaboreze îndeaprope cu noi şi cu executivul Primăriei Municipiului pentru a fi implementate în cel mai scurt timp“, a declarat Etienne Ignat, consilier local PNL.

Cele 12 proiecte câştigătoare se referă la amenajarea unor locuri publice (alei, trotuare, treceri pietonale subterane, dar şi a esplanadei „La Cub“), la protejarea mediului (prin „reinventarea“ curţii şcolii, îngroparea pubelelor şi înverzirea spaţiilor rămase libere, crearea de spaţii verzi pe terasele unor construcţii), teren de StreetBall, pistă de alergare, club de socializare pentru tinerii cu dizabilităţi, parcări inteligente. 

Comentarii