Ce-o fi în sufletul lui Grozavu? Un nou eşec în faţa unui antrenor anonim

luni, 19 februarie 2024, 02:50
4 MIN
 Ce-o fi în sufletul lui Grozavu? Un nou eşec în faţa unui antrenor anonim

Politehnica Iaşi a înregistrat un nou eşec în Liga I de fotbal. Vineri, în etapa a XXVI-a, Poli a cedat cu 1-2 la Ploieşti, în faţa Petrolului. La fel ca la precedenta deplasare, de la Botoşani, Iaşi a condus la pauză şi a primit golul decisiv în prelungiri. 

Astfel, antrenorul ieşenilor, Leo Grozavu, a pierdut un nou duel cu un antrenor fără ştaif, după botoşăneanul Bogdan Andone şi prahoveanul Florin Pîrvu învingându-l pe şeful băncii tehnice ieşene. Iar dacă mai amintim de faptul că între cele două înfrângeri, Grozavu nu a fost în stare să-l bată în Copou pe modestul Nicolae Dică, care se afla la cârma echipei cu cel mai slab joc din 2024, FC Voluntari, tabloul e complet…

Eşecurile amintite pot fi puse în primul rând pe seama duelurilor antrenorilor deoarece în ambele cazuri meciurile s-au schimbat după discursurile de la pauză şi schimbări, elemente considerate definitorii în confruntările tehnicienilor. Din nefericire pentru Grozavu, implicit şi pentru Iaşi, la fel ca la Botoşani, unde Andone a schimbat inspirat, marcatorii din repriza a doua fiind rezerve, iar antrenorul lui Poli a modificat aiuritor sistemul de joc, şi la Ploieşti tehnicianul gazdelor a fost cel care a mutat bine, decisiv.

Astfel, la pauză Pîrvu a revigorat ofensiva după ce a renunţat la modulul cu trei stoperi (Papp a alunecat fundaş dreapta, iar Hanca a urcat la mijloc) şi a introdus în actul doi oamenii care au lucrat golul decisiv, Işfan şi Berisha.

Faptul că Poli a căzut la pauză este confirmat şi de statistică, nu doar de raportul golurilor. După ce Iaşul a câştigat în primul act pe toate liniile, 3-2 la şuturi pe poartă, 3-2 la şuturi în afara porţii, 2-1 la cornere, 61% posesie, repriza secundă a fost a Petrolului: 7-6 la şuturi, 6-2 la încercări pe poartă, 4-2 la cornere, 54% posesie. Semn clar că şi Pîrvu l-a bătut pe Grozavu.

A pune eşecul doar în cârca antrenorului ar fi nedrept. Faţă de alte meciuri, şeful băncii tehnice ieşene a luat şi decizii inspirate, mai ales în start. Atunci când, în sfârşit, i-a pus în linie pe Bordeianu şi Marchioni, şi i-a surprins pe petrolişti cu folosirea a trei stoperi, Ispas jucând lângă Bouhenna şi Samayoa. Astfel, ţinând cont şi de faptul că gazdele au intrat cu nasul pe sus, lucru recunoscut de Hanca, Petrolul nu a avut ocazii decât în primele patru minute şi în prelungiri, ofensiva prahoveană fiind nulă în rest. Cu spatele asigurat, Poli a avut şi un randament ofensiv bun, iar jocul a fost fluent. Şi în actul secund, în ciuda căderii inexplicabile, oaspeţii nu s-au mulţumit doar cu apărarea, ci au încercat şi câteva contre. Una dintre acestea, care a generat bara lui Mihai din minutul 86, a fost chiar foarte aproape de a stabili un alt deznodământ al partidei.

Pe lângă dramul de neşansă de la acea fază, Iaşul poate invoca şi arbitrajul atunci când se plânge de faptul că a pierdut. Asta pentru că Mladinovici nu l-a eliminat pe Papp şi a avantajat Petrolul şi în alte faze, mai puţin importante. În paranteză fie spus, aici apar exagerări în discursurile Politehnicii, remiza şi nu victoria Iaşului fiind rezultatul echitabil.

De la atitudinea lui Mladinovici şi până la a pune eşecul exclusiv în cârca arbitrajului e cale lungă. Asta pentru că, de pildă, arbitrul nu a anulat vreun gol valabil, aşa cum s-a întâmplat la meciul cu Sepsi din Copou, când Poli s-a impus cu 1-0 după o fază în care s-a trasat greşit o linie din camera VAR.

Trăgând linie, un (nou) eşec dureros în care, faţă de alte meciuri, la Poli au fost văzute şi lucruri bune. Acest lucru este însă insuficient, un grad de inspiraţie mai ridicat a lui Grozavu în ceea ce priveşte tactica, discursul, gestionarea pauzelor şi schimbările, eliminarea erorilor individuale flagrante (cum a putut Todoroski, un jucător de naţională, venit din prima ligă a unui campionat, maghiar, superior celui românesc, să paseze total aiurea la golul decisiv e inexplicabil), eliminarea căderilor de atitudine din partea unei trupe cu mulţi jucători experimentaţi (până şi Bordeianu a recunoscut că după pauză Poli a devenit, de ce?, temătoare) fiind lucruri absolut necesare pentru ca Iaşi să câştige puncte şi să evadeze din zona nisipurilor mişcătoare. Care te pot înghiţi şi duce în Liga a II-a.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii