Ce pedeapsă a primit un şofer fugar care a omorât un pieton ce traversa neregulamentar

marți, 10 august 2021, 02:00
3 MIN
 Ce pedeapsă a primit un şofer fugar care a omorât un pieton ce traversa neregulamentar

Un şofer a scăpat basma curată după ce a provocat un accident mortal la Leţcani. Deşi depăşise viteza regulamentară şi părăsise locul accidentului, judecătorii au luat în considerare în favoarea sa faptul că victima traversa neregulamentar. Sentinţa Judecătoriei, de condamnare cu suspendare, nu este încă definitivă. 

Accidentul s-a petrecut pe 14 de­cembrie anul trecut, în jurul orei 7.35. Constantin Ionăsescu se afla la volanul unui Mitsubishi Outlander, condu­când dinspre Podu Iloaiei spre Iaşi. După intersecţia cu DJ 248B, automobilul a acroşat o femeie, Elena P., angajată în traversarea drumului european, deşi cea mai apropiată trecere de pietoni se afla la 100 metri distan­ţă. Expertiza ulterioară avea să stabi­lească că şoferul nu observase pieto­nul angajat în traversare.

Auto­mobilul avea o viteză de 65 km/h, prea mare pentru condiţiile de vizibilitate de la ora respectivă. Afară era întuneric şi ploua uşor, iar iluminatul stradal era pe sensul opus de depla­sare. Acciden­tul ar fi putut fi evitat dacă viteza ar fi fost de 52 km/h. Şo­ferul unui micro­buz aflat în spatele lui Ionăsescu avea să spună că, după intersecţia cu drumul spre Cogeasca, a observat o sacoşă de culoare deschi­să aflată în aer şi o persoană aruncată în dreapta drumului, în afara părţii carosabile. Ionăsescu a oprit pe dreap­ta acostamentului, dar a plecat mai departe. Un pasager al microbu­zului i-a făcut semn să oprească, dar inutil. Nici cei doi pasageri din propria maşină nu l-au putut convinge pe Ionăsescu să se întoarcă la locul accidentului. Şoferul avea să oprească abia în Rediu, abandonându-şi maşina pe un teren viran. În cele din urmă, s-a prezentat în jurul orei 12.30 la sediul Serviciului Rutier, anunţând accidentul.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului. Magistraţii Judecătoriei au apreciat că responsabilitatea pentru producerea accidentului aparţine în mod egal victimei şi şoferului.

„Modalitatea în care inculpatul a înţeles să gestioneze situaţia creată, deşi instanţa are în mod rezonabil în vedere că se poate datora parţial şocului suferit ca urmare a accidentării unei persoane angajate în traversarea neregulamentară a străzii, pusă în antiteză cu comportamentul celor doi martori care se aflau în maşină cu inculpatul sau a martorilor care s-au oprit şi au verificat starea victimei, sunând la 112, ilustrează o lipsă de respect a inculpatului faţă de viaţa altei fiinţe umane, lipsă de empatie precum şi o încercare de minimalizare a propriei culpe. În acelaşi sens, deşi inculpatul nici măcăr nu a coborât din maşină pentru a verifica starea victimei, i-a solicitat martorului F. F., care a ieşit din maşină pentru a verifica ce s-a întâmplat, să urce înapoi în autoturism astfel încât să poată părăsi locul accidentului“, au reţinut judecătorii.

Aceştia s-au arătat totuşi indulgenţi, condamnându-l pe Ionăsescu la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Totodată, timp de doi ani, bărbatul nu va mai avea voie să conducă vreun autovehicul.

Comentarii