Ce scriitoare vor participa la „Noaptea lecturii”, care va avea loc pe 23 ianuarie

miercuri, 13 ianuarie 2021, 02:50
2 MIN
 Ce scriitoare vor participa la „Noaptea lecturii”, care va avea loc pe 23 ianuarie

Şase autoare francofone vor participa la o masă rotundă în cadrul unui eveniment online organizat de către Institutul Francez din România Iaşi. Întâlnirea va fi transmisă sâmbătă, pe 23 ianuarie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook a instituţiei, manifestarea fiind parte a evenimentului "Noaptea Lecturii". Întâlnirea cu scriitorii este una care se desfăşoară în fiecare an, la finalul lunii ianuarie, fiind organizate manifestari în cadrul tuturor institutelor francofone regionale, atât la Iaşi, dar şi la Bucureşti, Cluj şi Timişoara. În cadrul acestor evenimente se sărbătoreşte lectura în toate formele ei, fiind organizate întâlniri cu scriitorii, mese rotunde, dar şi ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, diverse jocuri, lecturi muzicale sau concursuri.

La Iaşi, "Noaptea Lecturii" va avea drept temă anul acesta "Recitind lumea la feminin", autoarele invitate scriind cu prioritate în limba franceză şi locuiesc în cea mai mare parte în ţări diferite de cele în care s-au născut. Totodată, scriitoarele călătoresc frecvent pentru a susţine conferinţe, pentru a anima ateliere de scriitură sau pentru a participa la dezbateri, cărţile lor fiind traduse în mai multe limbi.

Astfel, iubitorii de lectură au ocazia să se întâlnească cu Tanella Boni, poetă, romancieră şi nuvelistă, care în 2009 a primit Premiul Internaţional pentru Poezie, Antoine Viccaro. Aceasta predă la Universitatea din Abidjan. Alături de aceasta va participa şi Catherine Cusset, de naţionalitate franceză, care trăieşte la New York. Opera ei este tradusă în 15 limbi, în 2008 primind Premiul Goncourt al liceenilor. Lise Gauvin, din Québec, este o altă autoare invitată la eveniment, aceasta scriind eseuri, nuvele, dar şi critică literară. În 2020 a primit marea medalie a francofoniei, decernată de Academia Franceză. Românca Liliana Lazar, care trăieşte în sudul Franţei, va participa de asemenea la întâlnire, în 2016 primind Premiul celor cinci Continente, iar Madeleine Monette, din Québec, romaniceră, nuvelistă, poetă, este laureată a Premiului Robert Cliché, în 1980. La masa rotundă va participa şi Faouzia Zouari, franco-tunisiană, stabilită la Paris, aceasta este romancieră şi jurnalistă, iar în 2016 a primit Premiul celor cinci Continente. Întâlnirea va fi moderată de Simona Modreanu, profesor la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

Comentarii