Advertorial (P)

Ce sunt disruptorii endocrini?

miercuri, 20 noiembrie 2019, 05:50
3 MIN
 Ce sunt disruptorii endocrini?

Un disruptor endocrin este un compus exogen care poate să influențeze sinteza, secreția, transportul, metabolismul, alterând echilibrul glandelor endocrine.

Majoritatea disruptorilor endocrini sunt substanțe artificiale care pot avea si efecte la nivel genetic.

Disruptorii endocrini pot fi:

  • industriali: dioxine, bifenili policlorurați și alchilfenoli;
  • agricoli: erbicide, pesticide, insecticide, fungicide, fitoestrogeni;
  • rezidențiali: ftalati, bifenili polibromurati, bisfenol A;
  • farmaceutici:  parabeni;
  • metalele grele: cadmiu, plumb, mercur pot fi incluse în lunga listă a disruptorilor endocrini.

Unde se întâlnesc disruptorii endocrini și în ce condiții ne putem contamina?

  • Dioxina este un compus extrem de toxic, care se acumulează în principal în țesutul gras al animalelor. Ca urmare, contaminarea se produce prin consumul de carne și produse lactate.
  • Erbicidele conțin atrazină și după ce sunt pulverizate pe culturi, ajung în sol și în sursele de apă (pe lângă efectele endocrinologice, atrazina este considerată factor de risc în leucemii).
  • Pesticidele conțin arsenic anorganic, care este un perturbator endocrin comun, și conform studiilor, este și un cancerigen cunoscut.
  • Fitoestrogenii sunt compuși derivați din plante, găsite într-o mare varietate de alimente, mai ales în soia.  Aduc beneficii inclusiv un risc redus de osteoporoză, boli de inimă, cancer de sân și reduc simptomele menopauzei, dar mulți sunt considerați perturbatori endocrini.
  • Bisfenol A (BPA) se găsește în ambalajul conservelor și în plastic; moleculele de BPA din plastic se pot transfera în alimente, mai ales când recipientul este încălzit în cuptorul cu microunde.
  • Ftalații sunt folosiți în multe produse din plastic (jucării, sticle) și în cosmetice (spray de păr, lacuri de unghii, parfumuri), prezentând risc pentru dezechilibre hormonale și pentru ADHD.
  • Parabenii au capacitatea de a imita acțiunea estrogenilor și sunt un factor de risc pentru neoplasmele mamare. Majoritatea produselor cosmetic conțin parabeni: șampoane, parfumuri, loțiuni, deodorante.

Căile de contaminare sunt:

  • inhalarea,
  • ingestia alimentelor contaminate,
  • contactul direct.

Marea majoritate sunt puternic lipofili, se acumulează în țesutul adipos în cantități mari.

Aceștia acționează legându-se de receptorii endocrini (receptori tiroidieni, androgenici, estrogenici, glucocorticoizi), activând receptorii respectivi (agoniști) sau blocând receptorii respectivi (antagoniști).

Aceste substanțe perturbă și homeostazia metabolismului energetic, modificând țesutul adipos (creșterea numărului și dimensiunea celulelor adipoase), afectând reglarea endocrină a țesutului adipos și a producției de adipocitokine, reduc rata metabolismului bazal și perturbă reglarea apetitului și a sațietății. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă expunerea la disruptori endocrini a fost încă din timpul dezvoltării timpurii (viața intrauterină, primii ani de viață). Aceste substanțe, numite "obezogene", pot predispune persoanele respective la câștig ponderal în ciuda unei diete hipocalorice și a activității fizice intense; debutul multor boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea și dislipidemiile pot fi accelerate de expunerea cronică, în doze mici.

Date recente au punctat faptul că expunerea la disruptorii endocrini în timpul dezvoltării timpurii nu afectează doar individul însuși, dar și generațiile viitoare – un process numit" moștenire transgenerațională".

Pentru programarea unui consult la medicul endocrinlog aveți la dispoziție numărul 0232 920 Call Center Arcadia.

Dr. Simona Ochiană, Medic specialist Endocrinologie

 

 

Comentarii