Ce trebuie să ştie tinerii care vor să circule gratuit cu trenul în UE

miercuri, 23 mai 2018, 17:38
2 MIN
 Ce trebuie să ştie tinerii care vor să circule gratuit cu trenul în UE

Comisia Europeană a lansat miercuri platforma online de înscrieri pentru Programul „DiscoverEU” prin care tinerii europeni în vârstă de 18 ani pot beneficia de un abonament gratuit de tren de până la 30 de zile valabil în cele 28 de state membre, finanţat de Uniunea Europeană (UE).

Eurodeputatul Siegfried Mureşan care, în calitate de negociator-şef al Bugetului UE pentru 2018, a alocat în premieră o finanţare de 12 milioane de euro pentru acest program, explică ce trebuie să facă tinerii care vor să călătorească gratuit în Europa.

„Tinerii care vor să se înscrie pentru a beneficia de un abonament gratuit de tren de până la 30 de zile cu care să viziteze Europa pot deja accesa platforma online de înscrieri la adresa europa.eu/youth/discoverEU_ro. Înscrierile se vor face în perioada 12 – 26 iunie 2018, dar sfătuiesc tinerii doritori să intre de astăzi pe platformă, să se familiarizeze cu criteriile de selecţie şi să lucreze la dosarul de înscriere”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, citat într-un comunicat.

Cine poate beneficia şi care sunt criterii, potrivit lui Siegfried Mureşan: “Fiecare posibil beneficiar trebuie să aibă vârsta de 18 ani la 1 iulie 2018 şi să aibă naţionalitatea unuia dintre cele 28 de state membre ale UE. Sunt eligibili tinerii cu cetăţenie UE născuţi între 2 iulie 1999 şi 1 iulie 2000 inclusiv. Trebuie prezentat un itinerariu de călătorie care poate să dureze de la o zi la 30 de zile. Călătoria trebuie să aibă loc în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018 şi să cuprindă minimum o destinaţie din altă ţară decât ţara în care începeţi călătoria şi maximum 4 ţări în plus faţă de ţara din care porniţi”.

Tinerii se pot înscrie individual sau într-un grup de maximum 5 persoane.

„În final, va trebui să răspundeţi la un chestionar cu 5 întrebări despre Anul european al patrimoniului cultural 2018 şi iniţiativele UE dedicate tinerilor. Călătoria se va face în mare parte cu trenul, dar, în cazuri excepţionale, pentru destinaţii în care nu puteţi ajunge cu trenul, se pot folosi şi alte mijloace de transport”, a mai spus eurodeputatul Siegfried Mureşan.

„În total, se vor alege 15.000 de câştigători din toate statele membre, iar locurile sunt distribuite proporţional cu populaţia ţării. Aşadar, pentru România se vor aloca circa 750 de abonamente în această primă sesiune, deci aveţi toate şansele să fiţi selectaţi. Comisia Europeană va fi responsabilă cu selectarea câştigătorilor care vor fi anunţaţi la începutul lunii iulie”, a adăugat Mureşan.

 

Comentarii