Cei mai frumoşi părinţi de împrumut din tot judeţul. Să ne ridicăm pălăria în faţa lor!

sâmbătă, 19 mai 2018, 01:50
3 MIN
 Cei mai frumoşi părinţi de împrumut din tot judeţul. Să ne ridicăm pălăria în faţa lor!

„Protecţia Copilului“ a premiat ieri 32 de asistenţi maternali din judeţ, 20 dintre aceştia aflaţi în activitate încă din 1998. Un caz aparte: o fetiţă crescută cu astfel de părinţi de împrumut a ajuns studentă la Sorbona.

Ziua „Asistentului maternal profesionist“ a scos în faţă cei mai frumoşi părinţi de împrumut din judeţul Iaşi. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (DGASPC) a premiat ieri 32 de asistenţi maternali din judeţ, 20 aflaţi în activitate încă din 1998 şi 12 înregistraţi cu rezultate deosebite.

Astfel, premiul Senior, acordat pentru cea mai bogată şi înţeleaptă experienţă de viaţă, a fost înmânat asistentului maternal Gheorghe Vătavu din Scânteia; premiul Cariera, pentru cea mai îndelungată activitate, a fost oferit asistentului maternal Mihaela Sârbu din Erbiceni; premiul Junior, acordat celui mai tânăr asistent maternal din judeţ, a fost oferit lui Dragoş Moşneguţu din Gorban; premiul Record, oferit asistentului maternal care a ocrotit cei mai mulţi copii de la începutul carierei, a fost acordat Elenei Zaharia din Scobinţi şi Elenei Rotariu din Iaşi; premiul Campion, acordat asistentului maternal care ocroteşte în prezent cel mai mare număr de copii simultan, a fost înmânat Mariei Bălan din Dolheşti; premiul Familia, acordat familiilor remarcabile de asistenţi maternali, a fost oferit soţilor Daniela şi Claudiu Matei din Bârnova, Florinel şi Marilena Petcu din Gorban şi Elenei şi Ion Coşofreţ din Scobinţi. Premiul Special, acordat asistentului maternal care a îngrijit copii speciali, a fost oferit Varvarei Cucu din Schitu Duca; premiul Aripi, acordat asistentului maternal care a colaborat la realizarea procedurilor de adopţie pentru cei mai mulţi copii, a revenit Mariei Păpăruz din Scânteia. Ceilalţi 20 de asistenţi maternali au primit diplome de fidelitate pentru faptul că de 20 de ani îngrijesc minori aflaţi în grija statului.

O tânără care a ajuns în asistenţă maternală acum 13 ani, în familia asistentului maternal Gheorghe Vătavu, astăzi studentă la Sorbona, le-a transmis reprezentanţilor DGASPC ce a însemnat pentru ea copilăria la Scânteia. „Luna aceasta s-au împlinit 13 ani de când mi s-a oferit şansa de a avea o copilărie normală, făcând parte dintr­o familie normala. Oh, dar staţi, nu e deloc o familie normală! Vă întrebaţi de ce? Ei bine, o familie normală în satul Scânteia e familia care îşi ia copiii la prăşit, plivit sau la făcut curat la animale. Familia Vătavu e o familie anormală, şi pentru acest lucru vă mulţumesc. Oh, dar poate că nu înţelegeţi de ce spun că e o familie anormală!? Staţi, nu vă grăbiţi să vă puneţi întrebări că vin cu explicaţiile necesare: pentru că ne trimiteau la citit şi la făcut exerciţii suplimentare pentru a avea note maxime la şcoală, pentru că stăteau ore întregi de vorbă cu mine când făceam câte o prostioară şi nu dădeau în mine, pentru că făceau treaba concentrându-se la ce aveau de făcut, iar în acelaşi timp mă ascultau la lecţii“, le-a scris Eliza Claudia Chiriac oamenilor care au ajutat-o să ajungă în casa familiei Vătavu.

La nivelul judeţului Iaşi, asistenţa maternală a debutat în anul 1995 sub forma unui program-pilot familii Foster. În decembrie 1998, în judeţul Iaşi existau 79 de familii Foster. În 2018, la nivelul DGASPC există 789 de asistenţi maternali profesionişti care ocrotesc 1476 de copii. În acest interval de 20 de ani au beneficiat de protecţie specială prin plasament la asistent maternal profesionist 4.219 copii, conform DGASPC.

Comentarii