Chefliul din Poliţie care a sărit la bătaie la colegi îşi vrea insigna înapoi

joi, 27 septembrie 2018, 01:50
3 MIN

Individul, încadrat din sursă externă, a făcut scandal la un bar din Tudor Vladimirescu, şi când i s-a spus să se potolească, a „motivat“ că este poliţist. Când colegii săi au venit la faţa locului, a sărit la bătaie şi la aceştia. Alexandru Lazăr se luptă acum în instanţă pentru a-şi recupera locul de muncă.

Proces fierbinte înregistrat recent pe rolul Curţii de Apel Iaşi. Un fost poliţist dat afară după ce a făcut un scandal monstru într-un bar şi-a dat în judecată instituţia pentru a fi reangajat.

Alexandru Lazăr, fiul primarului comunei Lespezi, încearcă să îi înduplece pe judecătorii de la Curte să anuleze decizia luată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) prin care a fost destituit. Ieşeanul de 28 de ani a pierdut procesul în primă instanţă, însă a formulat apel, urmând ca, în perioada următoare, judecarea acestuia să înceapă.

Motivarea primei sentinţe din procesul Lazăr vs Poliţie Iaşi scoate la iveală detalii revoltătoare despre fapta pe care acesta a comis-o şi care l-a lăsat fără uniformă. Judecătorii notează din capul locului că tânărul a recunoscut şi regretat fapta, el dând în judecată Poliţia pentru a-i înlocui sancţiunea cu una mai puţin drastică.

Alexandru Lazăr a fost dat afară din Poliţie pe 6 iunie 2017, pentru „comportare necorespunzătoare în societate, care să aducă atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei“.

Era recidivist

Fapta din spatele deciziei de destituire a fost comisă pe 19 aprilie 2017, atunci când, deşi era în stare de ebrietate, Lazăr a mers la un bar din Tudor Vladimirescu şi a continuat să bea vodcă şi bere.

„Din relatările personalului clubului s-a reţinut că acesta era incoerent în vorbire, a început să danseze singur în faţa barului, a încercat să pătrundă după bar, le-a spus că este poliţist arătându-le o insignă pe care o avea în portofel, a deranjat clienţii barului luând bilele de biliard de la masa de joc. Întrucât reclamatul nu a reacţionat la cererea barmanului de a nu mai deranja clienţii, la ora 20,30 a fost solicitată intervenţia agenţilor de pază prin apăsarea butonului de panică“, se arată în motivarea primei instanţe.

În primă fază, la faţa locului au ajuns agenţi de pază, care l-au condus pe Lazăr afară. Tânărul le-a spus şi acestora că este poliţist, motiv pentru care agenţii au cerut intervenţia unui echipaj de poliţie. Oamenii legii l-au găsit pe Lazăr în faţa barului, recomandându-i să meargă acasă.

În primă fază a plecat, însă, în scurt timp, tânărul s-a întors şi a devenit agresiv cu colegii săi. Din acest motiv a fost încătuşat şi dus la sediu, acolo unde a lovit cu piciorul un agent-şef.

În motivare, judecătorii invocă inclusiv dezvăluirile din „Ziarul de Iaşi“ referitor la isprava lui Alexandru Lazăr. Magistraţii au mai notat că tânărul ar mai fi comis o faptă pentru care a fost cercetat.

Concret, pe 20 decembrie 2016, individul ar fi fost descoperit de o patrulă a Poliţiei Locale „în stare de ebrietate şi căzut pe partea carosabilă, sprijinit de un autoturism staţionat“. Şi atunci a fost violent cu cei care i-au cerut să se legitimeze.

„Orice regret sau îndreptare a conduitei reclamantului după finalizarea cercetării disciplinare nu reprezintă, în concret, decât o manifestare a eficienţei sancţiunii aplicate, în măsura în care aspectele aduse la cunoştinţa instanţei sunt reale“, au precizat judecătorii ieşeni, în motivare.

Comentarii