Chichirău crește presiunea pe PNL: Vrem parteneri care nu sunt cercetaţi penal

sâmbătă, 30 ianuarie 2021, 03:00
3 MIN
 Chichirău crește presiunea pe PNL: Vrem parteneri care nu sunt cercetaţi penal

Cosette Chichirău ţine USR PLUS la distanţă de un parteneriat cu PNL Iaşi. Ea cere liberalilor oameni competenţi şi integri, dar şi demiterea actualului administrator al oraşului.

Înaintea şedinţei de ieri a Consiliului Local, prăpastia dintre USR PLUS şi primarul Iaşului s-a adâncit şi mai mult. Copreşedintele alianţei de la Iaşi, Cosette Chichirău, i-a reproşat lui Mihai Chirica atât lipsa proiectelor mari ale Iaşului în cei cinci ani de când conduce oraşul, dar şi criza de credibilitate generată de trimiterea lui în judecată în Dosarul Skoda. „Domnul Chirica trebuie să facă un pas în spate“, a reluat liderul USR îndemnul făcut alaltăieri de Numărul 2 din PNL, prim-vicepreşedintele Raluca Turcan.

„Ne dorim să colaborăm cu PNL Iaşi, dar PNL Iaşi trebuie să ne ofere adevăraţi parteneri de discuţie: oameni care nu sunt cercetaţi penal sau trimişi în judecată, oameni care nu fac alianţe sau cumetrii cu PSD“, a subliniat Cosette Chichirău într-o conferinţă de presă desfăşurată online.

Ea a precizat şi la cine se referă, insistând pentru demisia sau demiterea lui Gabriel Harabagiu din funcţia de city manager în care a fost instalat la sfârşitul anului trecut printr-o dispoziţie a primarului. „Altfel, nu putem intra într-un parteneriat cu PNL – de care avem nevoie pentru guvernarea locală – pentru că PNL Iaşi demonstrează că nu deţine controlul administraţiei locale“, a conchis liderul USR Iaşi.

Pe de altă parte, Cosette Chichirău a arătat că nu a primit un răspuns de la liberalii ieşeni privind proiectele pe care şi le doresc pentru municipiul Iaşi. „Consilierii locali USR PLUS au transmis o scrisoare primarului Iaşului în noiembrie despre proiectele pe care le propunem. Nu am primit niciun răspuns“, a mai spus ea.

Contactat telefonic ieri, Gabriel Harabagiu nu a dorit să comen­teze declaraţiile lui Cosette Chichirău în ceea ce îl priveşte. În schimb, primarul a declarat alaltăieri că îşi va continua mandatul.

Mihai Chirica a spus că îşi va păstra şi funcţiile politice din PNL – preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale şi prim-vicepreşedinte al filialei – până când colegii din partid vor dori altfel. „Nu voi face nici un pas lateral, nici un pas în spate, şi nici piruete politice“, a subliniat el, adăugând însă că nu va candida pentru vreo funcţie politică câtă vreme va fi inculpat.

După condiţiile impuse de Cosette Chichirău, desemnarea celor doi viceprimari se complică şi mai mult, mai ales că nici PSD Iaşi nu mai ia în calcul să propună pe cineva după trimiterea Dosarului Skoda la instanţă. La începutul săptămânii, unele informaţii arătau că PSD ar face acest pas pentru deblocarea guvernării locale. Alaltăieri, după „bomba“ cu dosarul Skoda, preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, ne-a spus că o decizie în acest sens a fost amânată pe termen nedefinit.

Comentarii