Cine vor fi cei ce vor conduce Aeroportul? Hotărâri adoptate la foc automat la CJ

joi, 27 ianuarie 2022, 02:58
2 MIN
 Cine vor fi cei ce vor conduce Aeroportul? Hotărâri adoptate la foc automat la CJ

În privinţa Aeroportului, s-a stabilit componenţa comisiei care va selecta viitorul CA al regiei. „Toţi sunt subordonaţi ai preşedintelui CJ”, a remarcat liderul de grup al PSD.

Consilierii judeţeni au parcurs ieri ordinea de zi a primei şedinţe de plen din acest an fără surprize. Cu o excepţie, toate proiectele de hotărâre au fost adoptate cu vot unanim. Singurul la care s-au înregistrat abţineri a fost cel prin care s-a stabilit componenţa comisiei de selecţie a noului Consiliu de Administraţie de la Aeroportul Iaşi, regie aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Liderul grupului consilierilor PSD, Cristian Stanciu, a contestat faptul că cei 6 membri ai comisiei sunt din cadrul Consiliului Judeţean, „subordonaţi ai preşedintelui CJ”, şi a cerut ca selecţia să fie făcută doar de către o firmă specializată în resurse umane. I s-a replicat că acea comisie are rolul ei, astfel că proiectul a fost adoptat în forma iniţială. Între timp, mandatul actualului Consiliu de Administraţie a primit încă o prelungire, de două luni.

Consilierii au împărţit şi bani. Astfel, proiectele de lucrări aflate în derulare sunt finanţate din banii CJ până la adoptarea bugetului pe anul în curs. Interpelat de consilierii USR, preşedintele Costel Alexe nu a putut să menţioneze dacă şi ce propuneri de amendamente au venit de la cetăţeni pe proiectul de buget aflat în dezbatere publică. Acesta va fi adoptat în prima parte a lunii februarie.

Până atunci, primăriile din judeţ vor primi bani din cote defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi din impozitul estimat a fi încasat. Astfel, în funcţie de suprafaţă şi de populaţie, cei mai mulţi bani vor ajunge la municipiul Iaşi (18,33 milioane de lei), la Primăria comunei Deleni (5,11 milioane de lei), în municipiul Paşcani (4,48 milioane), la Schitu Duca (3,27), la Belceşti (3,18 milioane) şi la Miroslava (3,18 milioane de lei). Cele mai mici sume sunt destinate comunelor Ciohorăni (574 de mii de lei), Răchiteni (590,84 mii lei), Drăguşeni (686,98 mii), Mirceşti (691,17 mii) şi Valea Lupului (738 mii lei).

La finalul şedinţei, care s-a ţinut ca de obicei în Sala Mare de la Casa Pătrată, consilierul Etienne Ignat (USR) i-a reproşat preşedintelui CJ că ar fi trebuit să convoace întrunirea în regim online, dată fiind incidenţa cumulată de peste 3 cazuri/ 1.000 locuitori, nivel menţionat în Regulamentul actualizat în martie trecut al administraţiei judeţului. Pe de altă parte, regulile Comitetului Judeţean, respectiv al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă impun ocuparea a cel mult 30 la sută din locurile sălii.

Comentarii