De Sănătate

Punem punctul pe știi

CJAS: Reguli noi pentru concedii şi indemnizaţii. Stagiul minim de asigurare este de 6 luni

vineri, 19 ianuarie 2018, 21:15
2 MIN
 CJAS: Reguli noi pentru concedii şi indemnizaţii. Stagiul minim de asigurare este de 6 luni

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) arată care sunt noutăţile legislative referitoare la normele de aplicare a OUG 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. CJAS arată că, după publicarea în Monitorul Oficial al Ordinului 15/1311/2018 pentru aprobarea normelor de aplicare a OUG 158/2005, evidenţa persoanelor asigurate pentru concedii şi indemniza?ii se realizează pe baza „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate“. 

CJAS mai precizează într-un comunicat de presă că angajatorii sunt obligaţi să depună centralizatorul certificatelor medicale la sediul casei judeţene de asigurări de sănătate pe raza cărora îşi au sediul social. „Stagiul minim de asigurare este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, faţă de o lună, cât era prevăzut până la data de 31.12.2017. Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc de către angajatori angajaţilor care au beneficiat de certificate de concediu medical, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate“, se arată în comunicatul citat. Potrivit acestuia, persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2017 erau asigurate în sistemul de asigurări de sănătate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări de sănătate şi care vor să beneficieze de asigurare în anul 2018, trebuie să încheie contract de asigurare CJAS la care sunt luate în evidenţă.

Stagiul minim de asigurare este de şase luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, faţă de o lună, cât era prevăzut până la finalul lui 2017. Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru acordarea concediilor medicale şi indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate, pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav. Conform CJAS, certificatele de concediu medical necesare asiguraţilor care se află în incapacitate de muncă se eliberează de medicul curant, fără a mai fi necesar avizul Direcţiei de Sănătate Publică, în baza actelor doveditoare. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii