CM de fotbal Qatar 2022: Apar granzii pe ecrane

marți, 22 noiembrie 2022, 02:43
5 MIN
 CM de fotbal Qatar 2022: Apar granzii pe ecrane

 

De astăzi până la încheierea fazei grupelor vor avea loc la Cupa Mondială din Qatar câte patru meciuri pe zi.Acest lucru va fi valabil până pe 2 decembrie, faza eliminatorie urmând a începe o zi mai târziu. Astăzi se dispută pe arenele din Golf patru meciuri, primele din grupele C şi D, dintre care remarcăm debutul Argentinei şi Franţei

 

Argentina-Arabia Saudită (ora 12;00, Lusail, grupa C)

Un meci care se încadrează în multe şabloane gen „David vs Goliat” ori „şoarece-pisică”. Saudiţii vin pentru a şasea oară la Cupa Mondială şi, în afară de un debut surprinzător în 1994 (unii îşi mai amintesc golul lui Owairan, prin care arabii au învins Belgia) n-au făcut mare lucru.Selecţionerul francez Hervé Renard promite multe.El este singurul tehnician care a câştigat Cupa Africii pe Naţiuni cu două echipe diferite (Zambia în 2012 şi Coasta de Fildeş în 2015), iar la ediţia trecută a Cupei Mondiale a condus Marocul.Dacă ar fi să reţinem un jucător ar fi Salem Al-Dawsari zis „Tornada”, omul care a consfinţit a doua victorie saudită la Cupa Mondială, înscriind in extremis golul decisiv Egiptului lui Mohamed Salah, acum patru ani în Rusia.

Argentina este pe cai mari, deşi toată suflarea sud-americană mizează pe Brazilia. „Albiceleştii” au câştigat, înă, ultima Copa America în faţa marilor rivali, chiar pe „Maracana” ceea ce a provocat în „Ţara Cafelei” o durere mai mare decât acel 1-7 în faţa Germaniei din 2016. Superstarul Lionel Messi promite că va lupta pentru a-şi adăuga şi trofeul de campion mondial în colecţia sa impresionantă, dar este de urmărit şi vârful Lautaro Martinez, de la Inter, unul dintre favoriţii la titlul de golgeter al competiţiei. Mai mult decât Paulo Dybala aflat în centrul atenţiei cu predilecţie pentru viaţa sa tumultuoasă. Selecţionerul Lionel Scaloni, secund la ediţia precedentă a fost artizanul succesului de la Copa America pomenit mai înainte.

Argentina; 23.E.Martinez-4.Montiel, 12.Romero, 19.Otamendi, 3.Tagliafico- 7.De Paul, 5.Paredes, 18.Rodriguez-10. Messi (cpt), 22.L.Martinez, 11.Di Maria. Selecţioner: Lionel Scaloni.

Arabia Saudită:21.Al-Owais-12.Abdulhamid, 5.Al-Bulaihi, 17.Tambakti, 6.Al-Breik-23Kanno, 8.Al-Malki – 14.Otayf, 7.Al-Faraj (cpt), 10.Al-Dawsari 9.Al-Buraikan. Selecţioner; Hervé Renard.

Arbitru: Slavko Vincic (Slovenia)

Danemarca- Tunisia (ora 15;00, Doha, grupa D

Partida are ca mare favorită echipa nord-europeană deşi e bine ştiut că formaţiile africane sunt capabile de suprize. Sub conducerea lui Kasper Hjulmland, danezii au făcut un „european” foarte bun deşi început cu dramaticul caz Eriksen şi cu o înfrângere neaşteptată în faţa Finlandei, După stopul cardiac de acum opt luni, interzis în Italia din motive medicale, Christian Eriksen apare la Mondiale în calitate de căpitan şi jucător în Premier League. Danemarca va avea cinci prezenţe la Cupa Mondială, dar n-a depăşit niciodată faza sferturilor.

Tunisia a bifat cinci prezenţe fără a trece de faza grupelor deşi evoluţia ei în 1978 a fost apreciată, Acum, sunt aşteptări mai reduse din partea „Vulturilor din Cartagina”, calificaţi anevoios după un baraj de slabă calitate cu Mali.Cel mai cunoscut jucător este Wahbi Khazri (St.Etienne), un decar cu tehnică deosebită autor a două goluri şi două assist-uri la ediţia precedentă.

Danemarca: 1.Schmeichel-4.Kjaer (cpt), 2. Andersen,6.Christensen-18.Wass, 23.Højberg, 8.Delaney, 5.Maehle-11..Skov-Olsen, 10.Eriksen – 12.Dolberg.Selecţioner; Kasper Hjumland.

Tunisia 22.Ben Said-20.Drager, 6.Bronn, 3.Talbi, 4.Meriah-8.Mejbri, 17.Skhiri, 14.Laidouni – 10.Khazri,23.Sliti, 7.Msakni (cpt).Selecţioner:Jalel Kadri.

Arbitru: Cesar Ramos (Mexic)

Mexic-Polonia (ora 18;00, Doha, grupa C)

Cele două echipe s-au mai intersectat odată pe „ţintarul” Cupei Mondiale în 1978,când polonezii, cu legendele Boniek şi Deyna s-au inpus cu 3-1. Mexicanii au lăsat o impresie excelentă şi în Rusia acum patru ani, contribuind din plin la eliminarea Germaniei din grupe. Clasat pe locul II în zona CONCACAF Mexicul nu a impresionat în campania de calificare, dar „aztecii” au încredere în selecţionerul Gerardo „Tata” Martino, care a mai pregătit naţionala ţării sale, Argentina, şi cea din Paraguay. De urmărit portarul”Memo”Ochoa (37 de ani), la a patra Cupă Mondială,dar şi „călăul”Germaniei de acum patru ani, Hirving Lozano.

Polonia îşi caută şi acum anii de glorie din 1974 şi 1982 încununaţi cu medalii de bronz. Dar la ultimele ediţii, leşii mai degrabă au decepţionat, iar încet-încet candidatul la „Balonul de Aur” Robert Lewandowski a ajuns la 34 de ani. Ajutat de alte vedete ca Milik, Swiderski sau Zielinski, „Lewa”mai este capabil să ducă Polonia pe culmi.

Mexic; 13.Ochoa – 19.Sanchez, 2.Araujo, 3.Montes, 6.Arteaga-4.Alvarez, 8.Guardado (cpt) ,16.Herrera, 14 – 22.Lozano, 9.Jimenez,10.Vega.Selecţioner: Gerardo Martino.
Polonia: 1.Szczesny – 15.Glik, 2.Cash, 5.Bednarek, 14.Kiwior-10.Krychowiak, 20.Zielinski, 17.Zurkowski, 16.Swiderski-7.Milik, 9.Lewandowski (cpt). Selecţioner: Czeslaw Michniewicz.

Franţa –Australia (ora 21;00, Al-Wakrah, grupa D)

Parcă niciodată n-a fost Didier Deschamps, aflat de zece ani la cârma naţionalei bleu, copleşit de atâtea ghinioane. Unul după altul,Nkanté, Kimpmbe,Pogba şi Nkounkou s-au accidentat iar în ultimele zile a căzut la un banal antrenament şi cel mai proaspăt „Balon de Aur”, Karim Benzema, aflat la apogeul carierei cu Real Madrid. Deşi lovită în special în compartimentul ofensiv, campioana mondială en-titre n-are de ce să se plângă, din moment ce are în lot puncheuri ca Mbappé, Griezmann sau Giroud.Franţa a întâlnit Australia la Cupa Mondială trecută. A fost o victorie cu frânele trase, scor 2-1, cu un autogol şi o reuşită a lui Griezmann.

„Cangurii” vin pentru a şasea oară la Cupa Mondială şi au trecut de grupe o singură dată, în 2006 când au pierdut în optimi în faţa Italiei (câştigătoarea trofeului) în urma unui penalty cu cântec. Selecţionerul Graham Arnold este foarte criticat pentru ratarea calificării directe, dar şi pentru sistemul 4-1-4-1 folosit. Totuşi, cel mai valoros jucător pare a fi acel „1” dintre apărare şi mijloc, Aaron Mooy, de la Celtic.

Franţa: 1.Lloris (cpt) – 2. Pavard, 4.Varane, 21.L.Hernandez, 22.T.Hernandez – 25.Camavinga, 8.Tchouaméni, 14.Rabiot – 7.Griezmann – 9.Giroud, 10.Mbappé: Selecţioner: Didier Deschamps
Australia: 1.Ryan (cpt).-3.Atkinson,5.Karacic, 4.Rowles, 16.Behich – 13.Mooy-14.McGree, 10.Hrustic, 22.Irvine, 11.Mabil – 15.Duke. Selecţioner:Graham Arnold.
Arbitru; Victor Gomes (Africa de Sud)

 

 

 

 

 

Comentarii