Colectă aparte în weekend în Dieceza catolică de Iaşi: se strâng bani pentru un studio mobil al radioului episcopiei

miercuri, 17 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Colectă aparte în weekend în Dieceza catolică de Iaşi: se strâng bani pentru un studio mobil al radioului episcopiei

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a anunţat o colectă interesantă pentru acest weekend, după slujba de Liturghie de duminică, 21 mai, când se celebrează Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale. Conform acestora, în parohiile din Moldova credincioşii vor putea dona la finalul slujbelor pentru susţinerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicaţii Sociale al episcopiei, în mod concret pentru achiziţionarea unui studio mobil de transmisiuni audio/video pentru ERCIS FM, radioul Diecezei de Iaşi. În Iaşi, la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, această zi de rugăciuni speciale pentru cei care sprijină şi beneficiază de mijloacele de comunicare socială va fi marcată prin Liturghia de la ora 11.00, prezidată de Preasfinţitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.

„Această zi mondială, singura propusă de Conciliul al II-lea din Vatican, este celebrată în duminica dinaintea Rusaliilor. Ziua Comunicaţiilor Sociale / Ziua Presei în Dieceza de Iaşi datează din anul 1934, când ultima duminică din luna octombrie – era ziua de 28, care coincidea cu sărbătoarea lui Cristos, Rege – a fost aleasă ca Ziua Presei, «o zi de cercetare a cugetului pentru toţi catolicii, ca să vadă ce au făcut şi ce mai au de făcut în sprijinul presei», o zi pe care Mons. Anton Gabor, directorul Editurii «Presa Bună» de atunci, o voia «generalizată în toată ţara şi sărbătorită cu deosebit interes prin festivaluri, expoziţii de cărţi şi reviste, împărţiri de cataloage, reclame etc. pentru ca să se deştepte cât mai mult interesul credincioşilor»”, se precizează într-un mesaj al episcopiei care vizează această celebrare.

Reprezentanţii episcopiei spun că înţeleg şi recunosc importanţa mijloacelor de comunicare şi metoda prin care acestea transmit mesajul spus în cadrul slujbelor chiar şi către acei credincioşi care nu se pot deplasa personal la biserică. Cu această ocazie, ei au fost şi o recenzie a activităţii Asociaţiei Editurii Presei Bune, înfiinţată în 2020. Editura cu acelaşi nume a avut reviste cu peste 10.000 de abonaţi în anul care a trecut, iar siteul ercis.ro a avut circa 19.000 de vizualizări zilnice şi peste 1.500 de vizitatori unici în fiecare zi. Radio ERCIS Fm emite şi în municipiul Roman, în Piatra Neamţ, în Bacău şi în Iaşi, dorind să îşi extindă reţeaua.

Pe teritoriul Diecezei de Iaşi pot fi ascultate şi programale Radio Maria şi poate fi urmărit postul Maria TV. 

Comentarii