Compromisul pe care rușii și ucrainenii îl negociază în prezent

miercuri, 16 martie 2022, 14:14
2 MIN
 Compromisul pe care rușii și ucrainenii îl negociază în prezent

O neutralitate a Ucrainei după model suedez sau austriac este compromisul pe care negociatorii ruşi şi ucraineni l-ar discuta miercuri, 16 martie, susține Kremlinul.

"Aceasta este de fapt opţiunea care este discutată în prezent şi care poate fi considerată ca fiind cea a unui compromis", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

La rândul său, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că neutralitatea Ucrainei se află în centrul negocierilor ruso-ucrainene.

"Statutul neutru al Ucrainei face obiectul unor discuţii serioase şi acesta este în legătură cu garanţiile de securitate" pe care le cer în acelaşi timp Kievul şi Moscova, a spus Lavrov într-un interviu pentru mass-media rusă RBK. "Aceasta se discută în prezent în cadrul negocierilor, există formule foarte concrete care, cred eu, sunt aproape de un acord", a adăugat Lavrov, dezvăluind în acelaşi timp că negocierile "nu sunt uşoare".

Şeful echipei de negociatori a Rusiei, Vladimir Medinski, a declarat la rândul său miercuri că negocierile sunt "lente şi dificile", dând totodată asigurări că Kremlinul "vrea să se ajungă la pace cât mai repede posibil".

Este vorba de o Ucraină "neutră", a adăugat el, evocând de asemenea Austria şi Suedia ca model.

Statutul neutru al Ucrainei implică ca această ţară să renunţe la aderarea la NATO. Marţi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că va trebui "recunoscut" faptul că ţara sa nu va adera niciodată la Alianţa Atlanticului de Nord.

Aflați amănunte de pe ziare.com.

Comentarii