Conacul unui fost prim-ministru de la Iaşi, spart de două ori: hoţul a scăpat ieftin

marți, 05 aprilie 2022, 23:09
3 MIN
 Conacul unui fost prim-ministru de la Iaşi, spart de două ori: hoţul a scăpat ieftin

Bunurile furate au fost vândute pe băutură.

 

Un hoţ începător a scăpat ieftin după ce a dat două spargeri la conacul din Ţibăneşti al fostului om politic ieşean, fost prim-ministru al României, Petre Carp. Deţinut în acest moment de arhitectul Şerban Sturdza, palatul găzduieşte anual un atelier de meşteşuguri tradiţionale intitulat „Batem fierul la conac”. Tocmai fierăria conacului a reprezentat una dintre ţintele hoţului, dar bunurile sustrase nu i-au adus decât nişte mărunţiş de buzunar. Minor, acesta a încheiat cu procurorii un acord de recunoaştere a vinovăţiei care i-a adus o pedeapsă formală. Procesul complicelui său, adult, este încă în desfăşurare.

Cele două jafuri au fost organizate în urmă cu patru ani, în a doua jumătate a lunii martie, fiind constatate abia după câteva zile de administratorul francez al ansamblului. Pe 22 martie, un muncitor a intrat în atelierul de fierărie pentru a lua un flex pe care îl lăsase chiar el acolo, cu câteva zile înainte. Negăsindu-l, l-a sunat pe administrator, care şi-a pus mâinile în cap. Hoţii furaseră nu doar flexul, ci şi un aparat de sudură, două maşini de găurit, patru pachete de electrozi, un topor, o secure, o cheie franceză, o presă pentru lemn, un rotopercutor, mai multe burghie, ciocane de fierărie şi alte unelte. Dintr-o altă anexă a conacului lipseau 7 unităţi de calculator, patru monitoare, o tastatură şi un mouse. Valoarea totală a bunurilor furate se ridica la aproximativ 11.000 lei. A fost anunţată poliţia, iar ancheta a mers repede. În primele zile ale lunii aprilie, deja faptele fuseseră stabilite, iar parte din bunuri, recuperate. Un sătean cumpărase de la Răzvan Sandu, în vârstă la acea dată de 16 ani, o geantă cu numeroase scule, pentru doar 200 de lei şi 5 litri de vin. Un flex fusese vândut contra sumei de 50 de lei. Băiatul încercase să vândă calculatoarele şi monitoarele la Iaşi, la un centru de amanet de pe strada Gării, dar fusese refuzat, aparatele fiind prea vechi. Ca urmare, la întoarcerea în Ţibăneşti, pur şi simplu le aruncase pe arătură.

Ancheta poliţiei a stabilit că furtul fusese comis cu cele mai simple mijloace posibile. Atelierul de fierărie se află chiar la marginea drumului judeţean. Hoţii spărseseră cu cotul un geam, pe unde intraseră în atelier, din care au furat tot ce le-a căzut în mână. După câteva minute au ieşit, încărcaţi cu doi saci de rafie burduşiţi. Calculatoarele fuseseră luate dintr-o anexă învecinată, fiind scoase pe geam de un hoţ şi preluate de celălalt. Avuseseră nevoie de patru drumuri pentru a le transporta pe toate într-un loc sigur. În aceeaşi perioadă, hoţii spărseseră şi autoturismul Suzuki al pădurarului, furând din torpedo portofelul cu 1.500 de lei şi o ruletă.

Conform legii, împotriva infractorilor minori se iau doar măsuri educative neprivative de libertate. Minorii pot fi privaţi de libertate doar în caz de recidivă sau dacă fapta pe care au comis-o este pedepsită de lege cu mai mult de 7 ani de închisoare. Aceştia au admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei, confirmând asistarea zilnică a lui Sandu pe parcursul a patru luni. În acest interval, el va trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune atunci când este chemat, să nu părăsească teritoriul României fără aprobare, să nu intre în baruri sau cluburi şi să nu ia legătura cu complicele său. Sentinţa Judecătoriei nu este încă definitivă.

Comentarii