Confruntarea aeriană Aroneanu – Aeroport a intrat în faza medierii

Mărirea infrastructurii aeroportuare prin construirea noii piste a fost contestată de edilii din Aroneanu, din cauza impunerii unei zone de servitute aeriană

miercuri, 22 mai 2019, 01:50
1 MIN
 Confruntarea aeriană Aroneanu – Aeroport a intrat în faza medierii

Prima rundă de mediere între Aeroport şi comuna Aroneanu, desfăşurată ieri, nu a făcut altceva decât să aducă cele două părţi faţă în faţă.  Amintim că mărirea infrastructurii aeroportuare în special prin construirea noii piste a fost contestată de edilii din Aroneanu, din cauza impunerii unei zone de servitute aeriană, respectiv de siguranţă în jurul pistei.

Directorul general al aerogării recunoaşte că Aroneanu este cea mai afectată dintre toate unităţile administrativ-teritoriale din jur, dar precizează că nu el decide asupra acestei zone de siguranţă. Un singur imobil construit recent depăşeşte înălţimea admisă de 6 metri pentru zona în care se află. Toate celelalte sunt în stadiul de autorizaţie de construire, iar unii dintre posesorii lor au reuşit să ajungă până la Curtea de Apel în acţiunile deschise de Aeroport pentru anularea lor. Cătălin Bulgariu a reiterat prevederile publicate pe site-ul Autorităţii Aeronautice Civile, precizând că imobilele vechi construite aproape de perimetrul aerogării, deşi aflate în zona de servitute, nu sunt vizate în niciun fel pentru desfiinţare.  Cele mai noi reglementări, valabile din iunie 2015, pentru stabilirea acestor zone conţin însă atât limitări ale înălţimii, cât şi ale densităţii construcţiilor şi vegetaţiei (copacilor).

Directorul Aeroportului a dat dreptate primarului comunei doar pentru una dintre cele patru solicitări ridicate de acesta, respectiv cea care prevede stabilirea nivelului maxim de înălţime pe fiecare număr cadastral din comună.  „Nu reprezentanţii Aeroportului trebuie să fie la mediere, ci Autoritatea Aeronautică Civilă Română, cea care stabileşte aceste zone“, a mai spus Bulgariu. 

Comentarii