Copii: cum se combate corect febra? Ce sfaturi ne dau medicii!

joi, 23 noiembrie 2017, 20:44
4 MIN
 Copii: cum se combate corect febra? Ce sfaturi ne dau medicii!

Combaterea febrei se realizează fie prin administrarea de medicament, fie prin împachetări în cearşafuri umezite, duşuri cu apă la temperatura corpului. Foarte importantă în scăderea febrei este hidratarea corectă. O cantitate insuficientă de lichide primită de copil, va îngreuna scăderea temperaturii spre valorile normale. 

Dr. Cătălina Ionescu, medic primar pediatrie, spitalul de Copii „Sf. Maria“ Iaşi: „Febra reprezintă o reacţie a organismului care poate să apară atât  în infecţiile virale, cât şi în cele bacteriene. Diferenţa dintre cele două tipuri de infecţie trebuie lăsată în seama medicului curant. Ìmportant de reţinut este faptul că febra NU se tratează cu antibiotice. Am întâlnit, din păcate, multe mame care se prezentau la consult cu copilul pentru că acesta avea  febră şi la întrebarea ce medicament au administrat micuţului spuneau numele unui antibiotic. „Dar pentru febră?“ Şi repetau acelaşi nume, considerând că antibioticul este metoda de combatere.Total greşit.

Metode de combatere  a febrei: administrarea de medicamente – paracetamol, ibuprofen, algocalmin;   metode fizice – împachetări în cearşafuri umezite cu apă la temperatura corpului, duşuri cu apă la temperatura corpului. Este important să fie crescută cantitatea de lichide primite de copil pentru că din cauza febrei pierderile de lichide de la nivelul pielii sunt mari. De asemenea, există o creştere a frecvenţei respiratorii şi secundar pierderi de lichide. De multe ori scăderea febrei este influenţată negativ tocmai de această lipsă de hidratare corespunzătoare.

Cum se administrează medicamentele pentru febră

Febra poate să apară la intervale extrem de variate. De reţinut: dacă intervalul dintre două croşete febrile este de 4 până la 6 ore, trebuie să se utilizeze antitermice de clase diferite în alternanţă. De exemplu, dacă iniţial i s-a dat copilului un medicament a cărui substanţă de bază este ibuprofenul – siropuri gen „Nurofen“, „Marcofen“, Brufen“ „- dacă după patru ore copilul face din nou febră, atunci i se va administra paracetamol. Practic, nu se depăşesc dozele pe 24 de ore din medicamentul respectiv. Dacă intervalul în care reapare febra este mai mare de 4 ore, administrarea antitermicului trebuie împinsă până la momentiul respectiv. Dacă intervalul este mai scurt de patru ore, fie folosim metodele fizice, sau, dacă este vorba de o temperatură extrem de înaltă, algocalminul. O mare atenţie în utilizarea acestui medicament, întrucât poate da reacţii adverse, de la reacţii alergice la tulburări hematologice.

Copilul febril nu trebuie îmbrăcat în exces! Dacă „înfofoliţi“ copilul, febra nu va scădea

Exista tendinţa de a îmbrăca un copil febril în exces, aspect care dăunează, din păcate. Copilul trebuie să realizeze schimbul de căldură cu exteriorul prin piele, printr-o suprafaţă corporală nu prea mare. Dacă acest schimb este obturat de haine, poţi administra antitermice fără a avea efect. Ca urmare, copilul trebuie îmbrăcat cât mai lejer. Şi nu răceşte, ca să răspund unei întrebări frecvent puse de părinţi . Mai există un aspect care ne poate produce nedumerire şi anume mâinile, picioarele şi chiar capul sunt reci, iar trunchiul este fierbinte. De multe ori există tendinţa de a pune mâna pe capul copilului pentru a aprecia temperatura, însă câteodată acest lucru poate fi înşelător. La febră mare, mulţi copii au mâinile şi picioarele reci, chiar vinete, dar corpul le este fierbinte, întrucât există o centralizare a circulaţiei .

Măsurarea cu temometrul este metoda cea mai corectă şi sigură. Febra poate să se menţină două – trei zile, fără a fi un semnal de alarmă, de fapt boala îşi urmează evoluţia naturală, antitermicul fiind practic o medicaţie simptomatică, pentru ameliorarea stării generale. În cazul în care febra persistă peste patru zile, dacă valorile sunt extrem de ridicate (peste 39 grade Celsius) sau febra apare la intrevale extrem de scurte cu o putere de control redusă, copilul trebuie (re)evaluat clinic şi biologic pentru a depista dacă nu este vorba de o infecţie bacteriană sau de o complicaţie. Dar, şi în acest caz, administrarea antibioticelor nu înseamnă stoparea febrei: manifestările acute pot să se menţină 48–72 ore de la începerea terapiei cu antibiotic. Atenţie: durata de administrare a antitermicelor este de maximum trei – cinci zile, excesul lor având consecinţe hepatice, hematologice“.

 

 

Comentarii