COVID: Analiză ZDI din octombrie până azi, cu date la zi: Iaşul a intrat pe platou

marți, 15 decembrie 2020, 02:49
2 MIN
 COVID: Analiză ZDI din octombrie până azi, cu date la zi: Iaşul a intrat pe platou

„Ziarul de Iaşi” a analizat datele din ultimele două luni, pentru municipiul Iaşi. Datele din ultima săptămână par să arate o evoluţie de "platou". Şi rata de incidenţă este sub 4 la mia de locuitori, raportat la ultimele 14 zile. Observaţie: vârful pandemic din primul val în România a fost de 7.700 cazuri active, oarecum similar cu vârful pandemic din oraşul Iaşi în al doilea val (7.200 cazuri).

Numărul de cazuri active în municipiul Iaşi a scăzut constant în ultima săptămână. După o perioadă în care rata de infectare a crescut constant, statisticile arată că această rată a ajuns sub pragul de 4 cazuri la o mie de locuitori, după mai multe zile în care au fost înregistrate scăderi.

Datele centralizate de „Ziarul de Iaşi” pe ultimele două luni, în baza unor rapoarte oficiale, arată un vârf al pandemiei în municipiul Iaşi pe 29 noiembrie: în acea zi au fost contabilizate 7.244 de cazuri active. De atunci, numărul se află sub acest prag, cu mici fluctuaţii de creştere sau scădere în anumite zile.

Totuşi, pentru ultimele şapte zile se manifestă o tendinţă constantă de scădere. Începând cu 8 decembrie, numărul de cazuri active a scăzut zilnic, iar ieri a ajuns la circa 6.400, conform informaţiilor furnizate de autorităţi.

De la începutul pandemiei, în municipiu au fost confirmate 14.021 de cazuri. Dintre acestea, 7.425 de persoane au fost declarate vindecate, iar 221 au decedat. Spre diferenţă, până la mijlocul lunii octombrie, erau confirmate în municipiu aproape 5.000 de cazuri cu un număr de 2.500 de cazuri active.

Timp de o lună, până la mijlocul lunii noiembrie, numărul mediu nou de cazuri confirmate zilnic a fost mereu aproape de 200, în timp ce cel al persoanelor vindecate a fost mereu de ordinul zecilor.

Acest lucru a determinat ca numărul de cazuri active să crească până la vârful de la sfârşitul lunii noiembrie. În schimb, datele furnizate de autorităţi arată că au început să fie raportate cazuri de vindecare într-un număr mai mare, ceea ce a contribuit la o scădere a cazurilor active.

În ultimele două săptămâni au fost confirmate încă peste 2.200 de cazuri, dar numărul este mai mic dacă ne raportăm la precedentele 14 zile, când erau contabilizate peste 3.000 de cazuri noi. Această evoluţie a dus şi la scăderea ratei de incidenţă.

Într-un raport de ieri al autorităţilor, municipiul Iaşi figura cu o rată de incidenţă sub pragul de 4 cazuri la o mie de locuitori. Dacă acest indice va continua să scadă şi în următoarele zile şi va ajunge sub 3 la mie, atunci unele restricţii impuse de autorităţi vor putea fi ridicate. Eventuale măsuri de relaxare sunt decise doar în urma unei analize a autorităţilor.

 

Comentarii