Covid la Iaşi: un nou record negativ. Am întrecut Bucureștiul

joi, 26 august 2021, 01:58
3 MIN
 Covid la Iaşi: un nou record negativ. Am întrecut Bucureștiul

Iaşul se află pe locul I în topul nedorit al numărului de decese raportate la cazurile cu varianta Delta, fiind urmat Bacău şi Bucureşti

 

Un nou record la Iaşi, la numărul de noi Infectări cu SARS-CoV-2. În ultimele 24 de ore au fost raportate 26 de noi cazuri, faţă de 19 cazuri, câte au fost raportate în ziua anterioară. De asemenea, a fost anunţat şi un deces în rândul persoanelor confirmate cu COVID 19. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT), în ultimele trei luni, mai exact până pe 22 august, au fost confirmate la nivel naţional 450 de cazuri de infecţie cu varianta Delta a virusului. În Iaşi, au fost confirmate 46 de cazuri. Evoluţia săptămânală a proporţiei confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu variante ale virusului care determină îngrijorare (VOC) a avut până acum un trend crescător.

Astfel că dacă, în săptămâna 24-30 mai, proporţia era de 1,5% din total cazuri, în săptămâna 16-22 august, proporţia este de 20,3%. La nivel naţional, cele mai multe cazuri de infecţie cu varianta Delta care provin din focare sunt din Iaşi (14), Bucureşti (12) şi Călăraşi (9). Tot CNSBT spune că 40% dintre cazurile cu varianta Delta nu au nicio legătură epidemiologică. 17,3% dintre persoanele confirmate cu varianta Delta au istoric de călătorie, fie în scop profesional, fie turistic, în ţări precum UK, Spania, Bulgaria, Franţa, Italia, Turcia, România (litoralul românesc). La nivel naţional, dintre cele 450 de cazuri confirmate cu varianta Delta, 94 (20,9%) fuseseră vaccinate (4 incomplet şi 90 complet). În Iaşi, dintre cele 46 de cazuri raportate, peste 90% erau nevaccinate.

Citește și: Valul 4, doza 3: o nouă doză de vaccin și vaccinare obligatorie pentru anumite categorii?

În ultimele trei luni, în toată ţara au fost raportate 24 de decese la cazurile confirmate cu infecţia cu varianta Delta a virusului. Dintre acestea, cinci au fost raportate la nivelul judeţului Iaşi. De altfel, Iaşul se află pe locul I în topul nedorit al numărului de decese raportate la cazurile cu varianta Delta, fiind urmat Bacău (3) şi Bucureşti (2). În cazul celor cinci decese raportate la nivelul judeţului Iaşi, este vorba de două femei cu vârsta de 90, respectiv 71 de ani, şi trei bărbaţi cu vârsta de 79 (doi), respectiv 72 de ani. Dintre cei cinci, doar unul singur era vaccinat complet. Este vorba despre un bărbat de 72 de ani, vaccinat cu ambele doze în urmă cu trei luni, cu boli asociate. Ceilalţi care şi-au pierdut viaţa erau nevaccinaţi. Toţi în schimb prezentau boli asociate. Revenind la situaţia raportată ieri, la nivel de judeţ, se constată o creştere a numărului de paturi ocupate în secţiile ATI COVID din reţeaua sanitară. Ieri, au fost raportate 14 paturi ATI ocupate la Infecţioase, Neurochirurgie şi Paşcani, în timp ce cu o zi înainte erau doar 12 ocupate. Mai exact, capacitatea ATI COVID este în prezent ocupată în procent de 73,68%.

Comentarii