Creştere puternică a pieţei medicamentelor vândute în farmacii

sâmbătă, 11 mai 2019, 01:49
2 MIN
 Creştere puternică a pieţei medicamentelor vândute în farmacii

Un studiu realizat de compania Cegedim arată că piaţa farmaceutică din România, care exprimă valoarea medicamentelor eliberate de farmacii către pacienţi, a crescut cu 22,8% în primul trimestru din acest an, faţă de aceeaşi perioa­dă a anului trecut, creşterea fiind susţinută în principal de medicamentele care au fost eliberate pe bază de reţetă.

După valoarea vânzărilor, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în perioada aprilie 2018 – martie 2019 şi au fost pentru medicamentele antiinfecţioase, cele antineoplazice şi imuno­modulatoare sau pentru sistemul musculo-scheletic.

La polul opus, evoluţii sub media pieţei s-au înregistrat la medica­mentele pentru sistemul cardiovascular, la cele pentru sistemul nervos, sistemul digestiv sau respirator.

„Datele reprezintă o estimare a ieşiri­lor de produse din farmacii către pacienţi, iar calculul valorilor şi cotelor de piaţă a fost efectuat la preţurile de achizi­ţie în farmacie. În 2018, piaţa farmaceutică din România a crescut cu 13,8% faţă de anul precedent, până la 16,07 miliarde lei (3,5 miliarde euro)“, au precizat realizatorii studiului.

Pe de altă parte, Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au atras atenţia asupra taxei de clawback, pe care o consideră a fi „total injustă şi nesustenabilă“ pentru producători, sesizând totodată şi lipsa de predictibilitate a taxei, dar şi de transparenţă din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Astfel, recomandarea acestora către Ministerul Sănătăţii şi CNAS este să încurajeze medicamen­tele generice şi biosimilare, ceea ce ar duce la o administrare mai bună a fondurilor alocate decontării medicamentelor pe bază de prescripţie, dar şi un acces mai facil al pacienţilor la tratamente.

„Această taxă a afectat încă de acum nouă ani, când a fost implementată, activitatea fabricilor de medicamente generice din România, 18 în total, ducând la disponibilizarea personalului care lucra în fabrici. Medicamente­le accesibile ca preţ sunt cele mai vulnerabile la această ta­xă, iar efectul taxei clawback asupra acestora este chiar dispariţia lor de pe piaţă, făcând accesul pa­cienţilor la medicamente foar­te dificil sau imposi­bil“, au precizat reprezentanţii APMGR.

Comentarii