Cum a dat Bucureștiul bani ieșenilor: mult la liberali, mai puțin la PSD, mai nimic la alții

sâmbătă, 04 decembrie 2021, 03:02
3 MIN
 Cum a dat Bucureștiul bani ieșenilor: mult la liberali, mai puțin la PSD, mai nimic la alții

Alocarea de fonduri la solicitarea administraţiilor publice locale, făcute în condiţiile legii, are în continuare culoare politică. La începutul toamnei, prin două hotărâri de guvern, Guvernul Cîţu a virat bani fără menajamente exclusiv pe acest criteriu. Astfel, în judeţul Iaşi, acolo unde sunt primari liberali, banii au curs fără probleme. Cei care au avut „ghinionul” să-şi fi ales edili din alte partide decât regimul aflat la putere până acum îşi văd primăriile la coada clasamentului realizat după alocările de fonduri.

Dar despre ce bani este vorba? Prin mai multe hotărâri, guvernul a alocat de la începutul anului şi până luna trecută aproape 330 de milioane de lei. Doar 11 la sută înseamnă banii alocaţi din fondul de rezervă bugetară şi din fondul de intervenţie la dispoziţia guvernului, la care a apelat Florin Cîţu înainte şi imediat după ce a fost şef peste PNL. Prima şarjă a vizat 60 dintre cele 98 de unităţi administrativ-teritoriale, pentru remedierea infrastructurii afectate de calamităţi naturale. A doua a avut drept obiectiv declarat echilibrarea bugetelor locale a 91 de oraşe şi comune – unde primarii liberali au fost premiaţi cu câte 300 de mii de lei, cei de la PSD cu câte cel mult 100 de mii, iar ceilalţi nu au primit nimic.

Cu toate celelalte alocări prin alte hotărâri de guvern, aspectul clasamentului nu se modifică, după cum arată răspunsul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei la o interpelare a senatorului Maricel Popa.

„Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, ai bugetului de stat şi ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exerciţiului bugetar, iar MDLPA s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităţilor administrativ-teritoriale care au solicitat şi, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, explică ministrul Attila Cseke în răspunsul către senatorul ieşean.

La vârful acestui top după sumele virate se află Consiliul Judeţean, care a primit un sfert din totalul alocat de la Bucureşti de la începutul anului, respectiv 80,5 milioane de lei. Dintre următoarele 10 UAT-uri, 9 au primari liberali (incluzând aici şi municipiul Iaşi), iar una, a zecea, are primar PSD. Pe podium avem aşadar comunele Horleşti (15,38 milioane de lei), Comarna (11,48 milioane) şi Popricani (8,89 milioane). Ultima în Top 10 este comuna Vlădeni, cu puţin peste 5 milioane de lei.

Topul 10 din coada clasamentului are aceeaşi structură, dar pe alte culori politice: 9 comune au primari PSD şi una, USR. Astfel, pentru Grozeşti s-au găsit doar 310 mii de lei, pentru Gorban, 350 de mii, iar la Grajduri au ajuns 379 de mii. La Movileni (USR) au fost viraţi 466 de mii de lei. Şi la Andrieşeni, singura comună cu primar PMP din judeţ, au mers doar 603 mii lei – deşi micul partid îi sprijină cât poate pe liberali în câteva consilii, între care şi CJ. Rămâne de văzut dacă noua coaliţie de guvernare de la Bucureşti va reechilibra balanţa.

VEDEŢI ŞI:

Cîțu lovește dur Iașul. Cum se răzbună premierul pe ieşenii care n-au votat cu cine trebuie? – AICI

Milioanele de la Guvern inundă primăriile liberale. Este caz de "calamitate" – AICI

Comentarii