Cum a distrus Occidentul barajul de măsuri anti-sancțiuni al lui Vladimir Putin

marți, 01 martie 2022, 10:07
1 MIN
 Cum a distrus Occidentul barajul de măsuri anti-sancțiuni al lui Vladimir Putin

Efortul de 8 ani al lui Vladimir Putin de a-și securiza economia și finanțele în fața sancțiunilor occidentale în cazul unei agresiuni a Rusiei față de Ucraina s-a dovedit zadarnice.

Între numeroasele sancțiuni lansată de Occident sâmbătă, 26 februarie, seara, există una al cărei impact a fost inițial subestimat de observatori, și care e mai mare chiar decât cel al eliminării parțiale din SWIFT. E vorba de blocarea activelor Băncii Centrale a Rusiei: prin această manevră, toate mecanismele gândite de Vladimir Putin și experții săi de a supraviețui economic pe timpul sancțiunilor au fost anulate: înseamnă dezarmarea Băncii Centrale și punerea în imposibilitate de-a folosi rezerva valutară.

Măsurile au fost gândite de SUA, și susținute, mai apoi, de europeni.

Sancțiunile coordonate ale Occidentului împotriva Rusiei ar putea paraliza sistemul său bancar și riscă să arunce întreaga economie într-o criză de proporții, sunt de părere experții.

Efectele sancțiunilor s-au văzut chiar de luni când rubla s-a prăbușit cu peste 30% față de dolar, iar capacitatea de intervenție a băncii centrale a fost grav afectată de sancțiuni – i s-a tăiat accesul la mare parte din rezervele valutare de peste 600 de miliarde de dolari. Singurul răspuns a fost dublarea dobânzii-cheie de politică monetară la 20%.

Aflați amănunte de pe cursdeguvernare.ro.

Comentarii