Cum amenajăm o bucătărie cu electrocasnice încorporabile?

joi, 13 iunie 2019, 14:48
9 MIN

Dacă trebuie să amenajați sau să redecorați bucătăria voastră, aveți la dispoziție nenumărate posibilități și stiluri. Gândiți-vă în primul rând la atmosfera pe care doriți să o creați în bucătărie, modernă sau retro, industrială sau minimalistă.

În acest articol vom aborda aspectele cele mai practice ale amenajării bucătăriei și ne vom concentra pe principalele tipurile de electrocasnice incorporabile de bucătărie pentru a vă permite să alegeți soluția care corespunde cel mai bine stilului și vieții voastre cotidiene.

Lumea electrocasnicelor încorporabile de bucătărie oferă astăzi o gamă largă de produse și soluții infinite. Pentru a vă ajuta să alegeți electrocasnicele încorporabile care vă satisfac cel mai bine nevoile, myKitchen dorește să vă ghideze, prezentându-vă o serie de produse selecționate atent, cu caracteristici inovatoare și design, care vă vor îmbunătăți cu siguranță calitatea vieții.

Electrocasnice incorporabile pentru bucătării multi-funcţionale

O primă distincție trebuie făcută între aparatele independente (sau free-standing) și aparatele încorporabile. Electrocasnicele independente nu sunt încorporate sau acoperite de piesele de mobilier, ci au o structură autonomă, care permite a fi mutate fie în alte zone ale bucătăriei, fie în alte zone ale casei, independent de celelalte echipamente electrocasnice.

Electrocasnicele încorporabile pe de altă parte, sunt integrate în corpurile de mobilier de bucătărie și nu au o structură externă proprie; prin urmare, acestea sunt încastrate în mobilier și aspectul lor exterior va avea aceleași finisaje ca cele din care este executat mobilierul de bucătărie care le conține.

Designul contemporan al bucătăriei presupune ca electrocasnicele să fie în cea mai mare parte încorporate și să se integreze armonios și discret cu stilul bucătăriei, fie că este vorba de un stil minimalist-nordic, romantic sau clasic.

 Pentru frigider se pot face unele excepții, în sensul că în anumite contexte poate fi folosită varianta independentă (o derivare din stilul anglo-saxon, în care frigiderul este întotdeauna un obiect de sine stătător și care se distinge de restul echipamentelor electrocasnice).

Frigiderul

Frigiderul este un aparat indispensabil pentru depozitarea și pregătirea hranei în bucătărie, iar împreună cu plita este cel mai important aparat din bucătărie.
Frigiderele de uz casnic au fost disponibile pentru aproape 100 de ani, astăzi în nenumărate modele. Alegerea tipului potrivit depinde în principal de mărimea familiei, dat fiind că mai multe persoane au nevoie de mai multe alimente pentru a fi refrigerate.

Există diferite tipuri de frigidere, cu variate funcții precum și o multitudine de accesorii interne cu care pot fi echipate. Trebuie să luați în calcul: eficiența energetică; capacitatea diferitelor compartimente – frigiderul propriu zis, congelatorul și/sau răcitorul de vinuri; volumul total; dimensiunile; tipul de dezghețare pentru fiecare compartiment – care poate fi: manuală, parțial automată sau automată, în funcție de prezența sau absența tehnologiei no-frost; precum și tipologia de poziționare – încorporat sau independent.

Plita

Acesta este instrumentul principal de lucru și face ca și camera în cauză să fie identificată fără echivoc ca o bucătărie: plita. Primele modele au fost lansate ca sobă alimentată cu lemn și apoi cu cărbune și promovate în același timp ca un mijloc de preparare a alimentelor și ca sistem de încălzire. Înainte de a exista apă curentă, plita a fost de asemenea folosită pentru a genera apă caldă pentru diverse utilizări, cum ar fi băile săptămânale.

Plita este elementul principal al bucătăriei și trebuie ales în funcție de cerințele spațiului, de numărul de persoane pentru care se gătește de obicei, de obiceiurile culinare ale familiei și nu în ultimul rând de siguranța sa. Prima distincție care trebuie făcută între plitele de gătit se referă la tipul de operare, adică la modul în care generează căldură și prin urmare, putem distinge două categorii: plite pe gaz sau plite cu inducție.

La momentul alegerii plitei, trebuie să țineți cont de: Clasa energetică sau Absorbția maximă – pentru plitele de inducție; Numărul de arzătoare sau zone de gătit – aceasta este de fapt caracteristica care ne va da ideea funcționalității plitei: cu cât aveți la dispoziție mai multe zone de gătit, cu atât mai multe feluri de mâncare veți putea pregăti în același timp, economisind timp; Siguranța plitei – după cum am spus la început, o caracteristică importantă a plitelor de gătit trebuie să fie siguranța acestora, iar plitele vitroceramice elimină deja două pericole prezente la plitele pe gaz: focul viu și gazul, care poate înregistra scurgeri; Dimensiunile plitei.

Atunci când alegeți o zonă de gătit modernă, puteți alege între diferite variante, cum ar fi plitele din sticlă ceramică, alimentate prin inducție sau, mai tradițional, cu gaz. O inovație a ultimului deceniu este plita cu hotă încorporată în blat, care poate fi doar cu aspirație sau cu evacuare a aerului, caz în care se poate opta pentru un motor extern montat în exteriorul casei.

Un element auxiliar plitei care nu trebuie subestimat este hota. Împiedică absorbția mirosurilor în mediul înconjurător, împiedicând apartamentul nostru să se impregneze cu  aroma caracteristică sarmalelor sau tocăniței preferate. Modelele de astăzi sunt, de asemenea, valabile din punct de vedere estetic și pot fi foarte decorative dacă sunt alese corect.

Mașina de spălat vase

Mașina de spălat vase este un aparat foarte util, care ne permite să spălăm vasele, economisind timp și efort, permițându-ne să avem întotdeauna bucătăria ordonată. Contrar a ceea ce s-ar putea crede, nu consumă mai multă apă decât spălarea manuală, dimpotrivă, iar la modelele de ultimă generație consumul de energie este limitat. Doar deschideți ușa, introduceți vasele murdare și le veți scoate curate și uscate!

Acum există nenumărate modele de mașini de spălat vase, cu o multitudine de programe automate – inclusiv funcție de sterilizare biberoane sau spălare pahare sticlă și cristal, cu programare întârziată, posibilitatea de a spăla la doar jumătate din încărcătură, verificarea nivelelor de consum (energie și apă) pentru fiecare program în parte, cu deschiderea ușii prin apăsare și nu în ultimul rând uscarea lor fără a fi nevoie de condensare, ea făcându-se automat cu ajutorul tehnologiei Zeolith, un mineral care absoarbe umiditatea.

Aceasta poate fi, de asemenea, independentă sau încorporată. Dimensiunile pot fi de 45 cm lățime (numită "9 seturi") sau de 60 cm ("12 seturi"). Mașina de spălat vase trebuie să fie amplasată întotdeauna lângă chiuvetă, astfel încât să fie ușor să introduceți vase pentru a fi spălate. Mașinile de spălat vase moderne au trei coșuri (cel superior pentru tacîmuri), proiectate astfel încât să vă aplecați cât mai puțin posibil.

Caracteristici de evaluare: eficiența energetică; Capacitatea – care corespunde numărului de seturi de vase care pot fi spălate într-un singur ciclu de spălare. Aceasta depinde de dimensiunea internă a incintei și de numărul de coșuri; Consumul – în plus față de consumul de energie, trebuie luat în considerare și consumul de apă; Performanța – mașinile de spălat vase consumă mult mai puțin decât spălarea manuală a acestora.

Acest lucru se datorează și prezenței unor senzori poziționați în interiorul mașinii de vase, care sunt capabili să analizeze nivelul murdăriei, selectând automat programul și temperatura cea mai potrivită; Programe – există modele care au programe predefinite (complete, zilnice, scurte sau ecologice), în timp ce altele pot avea programe avansate, dedicate prespălării sau obiectelor din sticlă și cristal. Alegerea trebuie să se facă întotdeauna în funcție de nevoile dvs.

Cuptorul

Funcția de bază a cuptorului electric este de a găti alimente prin distribuția căldurii. În plus față de aceste aspecte există și alte caracteristici suplimentare care nu numai că îmbunătățesc gătirea alimentelor, ci și timpul de coacere; există astfel sistem de convecție inversă, aport de aburi sau full-steam, curățare hidrolitică sau pirolitică.

Cuptorul este disponibil doar ca și element încorporabil în mobilierul de bucătărie și poate fi static, ventilat, cu aburi, combinat sau cu microunde. Cele cu gaz sunt în mare parte depășite. Cuptorul combinat sau compact asociază tipologia de gătire a cuptorului electric cu funcția de microunde. Idealul ar fi ca cuptorul să fie poziționat astfel încât să împingă aerul degajat către hotă. În compozițiile moderne de bucătărie, cuptorul este poziționat într-o coloană care, în multe cazuri, permite asocierea a două cuptoare, dintre care unul este de obicei cu microunde sau combinat.

Deținerea unui cuptor electric este esențială pentru cei care iubesc gătitul și cei creativi cărora le place să experimenteze în bucătărie. În plus, prin coacere alimentele sunt sănătoase și dietetice, dar și gustoase. Considerente: Clasa energetică, Capacitate – de obicei exprimată în litri, dimensiuni, Tip de gătit – grătar, funcție statică, funcție ventilată, aburi; Funcții suplimentare – termometru, ușă glisantă, șine telescopice complet extractibile.

Hota este un echipament electrocasnic extrem de util în bucătărie și nu numai, pentru că ajută la purificarea aerului, eliminând vaporii, mirosurile neplăcute și particulele de grăsime care se formează atunci când gătim. Mai mult decât atât, datorită poziției sale strategice, cu montaj vertical, fie integrată în plită, oferă iluminatul ideal pentru gătit în siguranță și confort. În bucătăriile deschise, hota aspirantă devine din ce în ce mai mult un aspect de design. În funcție de stilul hotei cu filtrare, aceasta este disponibilă în două categorii: decorative și discrete.

Montajul electrocasnicelor

Un aspect extrem de important și atât de puțin luat în considerație, chiar și de către mulți “specialiști” din domeniu. Deși aparent echipamentele electrocasnice încorporabile par în teorie standardizate, în practică se demonstrează a avea mici cerințe particulare cu rezultate ce pot asigura unui proiect perfecțiunea, sau dimpotrivă eșecul.

Este important să vă asigurați că în momentul punerii în producție a mobilierului au fost transmise către producător codurile exacte și eventual fișele tehnice de încastrare a produselor în mobilierul de bucătărie, astfel încât acesta să poată produce corpurile de încastrare cu specificațiile necesare.

 Orice detaliu contează, iar o inadvertență poate duce la probleme majore ce se răsfrâng asupra electrocasnicelor sau a mobilierului, moment în care niciuna dintre părți nu își va asuma responsabilitatea și veți sfârși prin a suporta costuri suplimentare precum și alte neplăceri, consumatoare de timp și stres.

Sfatul nostru: Cumpărați pe cât posibil electrocasnicele de la furnizorul de mobilier. Proiectantul ar trebui să vă și consilieze în acest sens și în plus beneficiați de avantajul că își asumă întreaga responsabilitate asupra modului de instalare.

Pentru bucătării cochete, 100% made in Italy, consultaţi oferta myKitchen.ro: aici veţi descoperi cele mai bune idei pentru mobilarea completă şi inspirată a oricărei bucătării.

Date de contact:

Showroom: Bd. Ferdinand I, nr.70, sector 3, Bucureşti
Tel: 0749 032 522/ 0749 315 295
Email: info@mykitchen.ro

Comentarii