Cum pot fi reclamaţi cei care aruncă ilegal deşeuri. Două aplicaţii folositoare

joi, 12 ianuarie 2023, 02:50
4 MIN
 Cum pot fi reclamaţi cei care aruncă ilegal deşeuri. Două aplicaţii folositoare

Deșeuri aruncate ilegal sau colectarea acestora într-un mod incorect la containere duc la un grad mare de poluare a aerului în Iași. „TrashOut” și „Strop de aer” sunt două proiecte al căror scop este conștientizarea gradului mare de poluare din ultimii ani și îi poate face pe ieșenii mai responsabili.

TrashOut, aplicația prin care ieșenii pot semnala deșeuri aruncate ilegal

TrashOut este o aplicație care are drept obiectiv strângerea deșeurilor aruncate la întâmplare. Este creată în contextul în care multe persoane sunt surprinse cum aruncă gunoaie ilegal: pe stradă, dar mai ales în spațiile verzi (păduri, în mijlocul câmpiei sau pe marginea râurilor). Așadar, ieșenii pot semnala când alți cetățeni aruncă deșeuri ilegal. Raportările ajung într-un centralizator, unde se face o verificare de către voluntarii care lucrează pentru acest sistem, urmând să a fi făcută o notificare la Primărie și la Garda de Mediu. Dacă Primăria nu face ecologizare, Garda de Mediu vine și poate aplica amendă.

Ce semnalări există în aplicația făcute de ieșeni?

Până în prezent, TrashOut a adunat sute de semnalări din partea ieșenilor cu deșeuri aruncate ilegal, pe toată raza județului Iași. Pe harta pusă la dispoziție, utilizatorii pot vedea exact unde au fost făcute raportările, dar și imagini cu deșeurile. De exemplu, în comuna Voinești s-au strâns aproximativ 500 de kilograme de gunoaie precum sticle de plastic, obiecte casnice, metale și materiale de construcție. Semnalări s-au făcut în toate comunele din Iași, Bârnova având cele mai multe abateri făcute de locatari. Sute de kilograme de sticle de plastic, deșeuri menajere sau cartoane, dar și multe materialele de construcții sau mobilă sunt aruncate în spațiile verzi. Nici în muncipiu situația nu este una fericită. Străzi populate și centrale precum Cuza Vodă, șoseaua Nicolina sau bulevardul Regele Ferdinand I al României sunt locuri în care ieșenii surprind gunoaie aruncate de către alți locatari și le raportează prin intermediul aplicației. Cea mai recentă semnalare s-a făcut pe malul Bahluiului, pe strada Strămoșilor, unde zilnic poți vedea deșeuri aruncate la voia întâmplării.

Procesul unei semnalări este unul simplu. Descarci aplicația, îți creezi un cont și publici imagini sau chiar videoclipuri cu deșeurile găsite. Totodată, utilizatorii trebuie să introducă detalii suplimentare: ce tipuri de deșeuri se află în acea zonă, dar și informații precum necesitatea preluării gunoaielor de un autovehicul de salubritate. Până în prezent, la nivel național, au fost semnalate 11 611 de situații.

„Strop de apă”, proiect pentru conștientizarea poluării aerului

Pe lângă Agenția pentru Protecția Mediului Iași (APM) care monitorizează în fiecare zi poluarea aerului în Iași cu ajutorul stațiilor de monitorizare, „Strop de aer” este un proiect care are drept scop creșterea gradului de conștientizare și informare, la nivelul comunității locale, cu privire la existența aerului poluat. În Iași au fost montate în total 18 stații în tot municipiul: Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron,

Pentru fiercare stație este raportat nivelul de poluare cu PM2,5 și PM10 din zonele respective, dar și informații generale de pe tot municipiul Iași. Informațiile sunt disponibile online și pe ecranul display al fiecărui senzor. Accesând site-ul, cei interesați de calitatea aerului găsesc informații din ziua respectivă atât despre starea generală a aerului din oraș, dar și pentru fiecare senzor în parte, cât și informații meteo precum temperatura medie sau gradul de umiditate. De exemplu, pentru ziua de 10 ianuarie, calitatea aerului a fost bună, cu o temperatură de 5-6 grade celsius și o umiditate de 88%. Totodată, ieșenii primesc și o serie de recomandări în fiecare zi în funcție de caliltatea aerului, ca plimbările sau practicarea activităților fizice în aer liber. Cei 18 senzori prezenți sunt montați cu ajutorul a diferite instituții, precum Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași (Departamenul de Fizică), SC INOESY SRL, GREEN PARK sau Paradis College.

Datele sunt trimise prin Wi-fi, disponibile online oricãrui ieșean preocupat de calitatea aerului, dar și pentru a fi comparate cu valorile limitã impuse de Uniunea Europeană sau pentru a estima eventualele cazuri când aerul devine periculos pentru populație. 

Comentarii