Cum vrea Aeroportul să cheltuiască 88 milioane de lei? Cei mai mulţi bani vor merge la extindere

joi, 31 ianuarie 2019, 02:50
3 MIN
 Cum vrea Aeroportul să cheltuiască 88 milioane de lei? Cei mai mulţi bani vor merge la extindere

Extinderea căilor de rulare şi a platformei de staţionare a avioanelor va absorbi cea mai mare parte din această sumă. Peste un milion de lei se vor duce pe servicii de promovare şi informare, mai mulţi decât pentru curăţenie şi igienizare.

Programul Anual de Achiziţii Publice preconizate de Regia Autonomă Aeroportul Internaţional Iaşi, afişat ieri pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, relevă un volum ambiţios de cheltuieli pentru investiţii, mult mai mare în comparaţie cu anul precedent. Aproape trei sferturi din totalul investiţiilor pe care administraţia aerogării intenţionează să le facă, respectiv 63,5 din cele 88,7 milioane de lei, reprezintă proiectarea şi execuţia suplimentării capacităţilor de operare pentru pista de decolare-aterizare şi platforma de staţionare a aeronavelor. Este vorba, practic, de extinderea platformei de operare pe o lungime de 270 m şi de construirea a două „bretele“ (căi de rulare suplimentare, una de 263 m, iar cealaltă de 360 m) care să asigure legătura între pistă şi platforma extinsă. Proiectul a primit la sfârşitul anului trecut girul Consiliului Judeţean, sub a cărui autoritate se află Aeroportul.

Finanţarea va fi asigurată printr-un împrumut bancar.Trebuie menţionat că licitaţia, proiectarea şi execuţia acestui obiectiv vor dura în total aproximativ un an, ceea ce înseamnă că noile facilităţi vor deveni operaţionale în 2020. Regia are de asemenea în plan să se pregătească şi mai bine pentru iarnă. Astfel, 4,22 milioane de lei ar urma să fie alocaţi achiziţiei unor autospeciale dotate cu plug, perii rotative, turbosuflantă, echipament de împrăştiere a materialului degivrant solid – dar cărora să le poată fi ataşat un braţ cu cap pentru cosit. O altă investiţie mare ar fi actualizarea Master planului integrat şi a Studiului de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare. Banii ar urma să fie cheltuiţi, practic, pe revizuirea a două proiecte existente deja, cel de realizare a unui terminal de pasageri, a două căi de degajare rapidă a pistei, a unei platforme de îmbarcare-debarcare, a instalaţiilor aferente acestora (balizaj, sisteme iluminare etc.) şi a unui turn de control pe partea cealaltă a pistei, respectiv extinderea terminalelor existente. Actualizarea se afla pe lista obiectivelor de anul trecut, însă nu a mai fost pusă în aplicare.

În PAAP figurează şi estimările pentru achiziţia de energie electrică. E de remarcat faptul că suma propusă, 2,38 milioane de lei (inclusiv TVA), este dublă faţă de cea estimată pentru 2018 (1,2 milioane). Programul menţionează, de asemenea, servicii de curăţenie şi igienizare (892.500 lei), echipament tipizat (costume pentru angajaţi şi taioare pentru angajate) (474.107,90 lei), achiziţia de autovehicule pentru transportul pacienţilor (667.649,50 lei), servicii de promovare (703.290 lei), cărora li se adaugă cele de informare pentru pasageri (398.650 lei) etc. Programul de achiziţii pentru anul în curs mai poate fi ajustat în primul rând pentru că bugetul regiei aşteaptă să fie votat mai întâi bugetul de stat. După ce Consiliul Judeţean îşi va face, la rândul lui, propriul buget de venituri şi cheltuieli, planul Aeroportului va putea fi pus, şi el, în aplicare. De altfel, de la începutul acestui an, nicio licitaţie nu a fost lansată şi niciun contract nu a fost atribuit de către regie pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. 

 

 

Comentarii