De ce a scăzut încrederea în vaccinarea copiilor? Explicaţiile unor experţi reuniţi la Iaşi

marți, 30 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 De ce a scăzut încrederea în vaccinarea copiilor? Explicaţiile unor experţi reuniţi la Iaşi

Reprezentanţii Societăţii Române de Epidemiologie, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar, reuniţi recent la Iaşi, sunt îngrijoraţi de scăderea acoperirii vaccinale din ultimii ani sub limita de 95%, limită care este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, în perioada 2016-2019 a fost înregistrat un număr semnificativ de cazuri de rujeolă, mai exact 16.552, fiind înregistrate şi 62 de decese.

Astfel, medicii acestor societăţi s-au alăturat campaniei „Iniţiativă pentru viitor“ demarată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

„Ca părinţi, avem o datorie morală faţă de copiii noştri să îi protejăm. Ca societate, ca profesionişti, avem obligaţia să protejăm toate persoanele susceptibile din comunitate faţă de boli care pot fi evitate prin vaccinare, să protejăm generaţiile viitoare de riscuri inutile şi de vieţi pierdute prin decese evitabile. Ne dorim ca împreună cu reprezentanţii pacienţilor să facem paşi concreţi pentru vaccinarea pe tot parcursul vieţii“, a declarat prof.dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Preşedintele SNMF, dr. Dina Mergeani, a precizat că în urma unui studiu realizat recent a reieşit că majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, însă există în continuare problema majoră a discontinuităţii în aprovizionarea cu vaccinuri, ceea ce îi face pe părinţi să îşi piardă încrederea în medicul de familie.

„Este foarte necesar ca societatea, prin toţi reprezentanţii săi – politicieni, profesionişti, reprezentanţi ai societăţii civile, să-şi coalizeze eforturile pentru facilitarea accesului la vaccinare, inclusiv prin creşterea încrederii populaţiei în vaccinare şi prin conştientizarea asupra riscurilor nevaccinării, acesta fiind, de fapt scopul iniţiativei noastre“, a concluzionat conf. dr. Florentina Furtunescu, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Sănătate Publică şi Management Sanitar.

Comentarii