De la îmbuibare, drept în Postul Mare!

luni, 19 februarie 2018, 08:00
3 MIN

* După atâta îmbuibare (că, se ştie, românii au bani) am intrat şi în binemeritatul Post Mare. Încă de acum, că Paştele pică devreme anul ăsta. Am intrat cu viteză şi forţă: azi şi mâine sunt, conform calendarului, zile aliturgice, în care se mănâncă doar seara, pâine şi apă. Sfatul nostru e să încercaţi şi voi, măcar de antrenament: cine ştie dacă, la cum merg treburile în ţară, nu vom ajunge peste câteva luni să aşteptăm cu poftă o seară în care ne vom putea ghiftui cu pâine şi apă? Pe lângă partea sa spirituală, cea importantă, postul are şi o componentă care a ajuns să rivalizeze cu dietele / reţetele pentru slăbit: e vorba despre trecerea de la o alimentaţie bazată pe zootehnie (mai ales, porceală, că e mai gustoasă) la una bazată pe roadele pământului (nu, cârtiţele nu se pun). De-aia se umple Internetul de reţete pe bază de goji, quinoa, rucola, soia şi altele, de ajunge lumea să creadă că Postul e "VeganFest", festivalul veganilor.

* Pe partea alimentară, Postul Crăciunului vine după toamna îmbelşugată (aşa scrie în manuale), deci se presupune că românul are cămara bucşită, iar rafturile gem sub povara borcanelor de zacuscă şi murături, lăzilor cu legume şi bidoanelor cu produse obţinute din vegetale. Postul Mare, în schimb, se suprapune peste sfârşitul iernii sau / şi începutul primăverii, când prospăturile de-abia îşi scot capetele gingaşe şi albe de sub omăt / din noroi. Pare greu, la prima vedere, dar dacă ne mai gândim niţel iese că treaba nu-i chiar atât de oablă: practic, românii trec la un regim bazat pe vegetale de la ce anume? De la fazan umplut, limbi de prepeliţă în corn de inorog şi ornitorinc cu garnitură din creieri de ciocârlie? De la ceafă de capră neagră, mititei de dropie şi pulpe de pasăre a Paradisului?

* De fapt, s-a făcut trecerea de la produsele de post obişnuit, din restul anului, la cele din Postul Paştelui; cine a mâncat până acum diverse feluri de parizer, crenvurşti sau salamuri a postit: aceste mezeluri (aşa scrie pe ele) au avut contact cu carnea doar când au fost puse în rafturi, cu mâna! Şi pe partea cu vegetalele de post e destul de ciudat: există zeci de filme horror în care diverse legume sau fructe prindeau viaţă de la chimicalele cu care au fost stropite (ca să ţină măcar doi ani în rafturile cu produse proaspete ale supermagazinelor), iar unele dintre ele fugeau după oameni pe stradă, să le pună piedică şi să le dea în cap. Nu păreau de post.

Comentarii