De luni încep înscrierile pentru clasa pregătitoare. Ce trebuie sa facă părinții?

joi, 28 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 De luni încep înscrierile pentru clasa pregătitoare. Ce trebuie sa facă părinții?

Părinţii ieşeni îşi pot înscrie copiii în clasa pregătitoare începând cu data de 4 martie, conform calendarului Ministerului Educaţiei şcolile făcând deja publice circumscripţiile şcolare şi străzile arondate fiecărei unităţi şcolare încă de pe 25 februarie. De asemenea, până pe 9 martie, şcolile pot organiza Zilele porţilor deschise, activitate în cadrul căreia părinţii pot discuta cu învăţătorii şi au ocazia să viziteze clasele în care vor învăţa copiii lor.

Prima etapă de înscriere în clasele pregătitoare se va încheia pe 22 martie. Copiii trebuie să aibă vârsta de şase ani, iar aceştia trebuie să aibă la dosarul de înscriere şi evaluarea psihosomatică. Aceasta se realizează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională, fiecare unitate şcolară având obligaţia să afişeze programul în care aceasta se desfăşoară.

Care sunt paşii înscrierii

Practic, în acest moment, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de şase ani până la data de 31 august au obligaţia să îşi înscrie copiii în clasa pregătitoare, iar părinţii sau împuterniciţii legali ai copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare, însă doar după ce evaluarea psihosomatică atestă faptul că dezvoltarea copiilor este corespunzătoare. Primul pas pe care trebuie să îl realizeze părinţii este acela de a completa, online sau la şcoală, o cerere-tip de înscriere. Elevii din circumscripţia şcolii sunt înscrişi automat, însă cei care doresc să se înscrie la şcoli din alte cartiere trebuie să se supună regulilor şi criteriilor stabilite de către fiecare unitate şcolară în parte. Pe data de 28 martie se va realiza repartizarea copiilor, iar pe 29 martie se va afişa în şcoli şi pe site-urile inspectoratelor şcolare lista cu copiii înmatriculaţi, numărului de locuri rămase libere şi lista copiilor neînscrişi după prima etapă.

Cea de-a doua etapă de înscrieri va începe de pe 1 aprilie, când se vor afişa la sediile şcolilor procedurile specifice de repartizare pe locurile disponibile, urmând ca în perioada 2-8 aprilie să poată fi depuse cererile-tip de înscriere. Pe 11 aprilie se vor afişa listele finale cu copiii înscrişi în clasa pregătitoare.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii