De unde vin 30 de milioane de euro în plus pentru Axa Iaşi-Suceava

luni, 05 august 2019, 01:58
2 MIN
 De unde vin 30 de milioane de euro în plus pentru Axa Iaşi-Suceava

Suplimentarea proiectului va fi făcută din bugetele celor două consilii judeţene. «În loc să luăm bani nerambursabili de la UE pentru acest proiect, iată că suntem obligaţi de prostia guvernanţilor PSD să plătim aproape 40 la sută din această lucrare», a arătat liderul grupului liberal din CJ, Romeo Vatră.

Consilierii judeţeni se întru­nesc astăzi în şedinţă extraordinară ca să adopte modificarea proiectului Axei rutiere strategice 1 Iaşi-Suceava. Este vorba de finanţarea necesară modernizării celor aproape 170 km de drum judeţean, cât măsoară traseul între municipiul Iaşi şi Dărmăneşti, dincolo de Suceava. Amintim că cele două licitaţii organizate de CJ Iaşi şi Suceava au eşuat, nefiind depusă nicio ofertă. În consecinţă, conducerea CJ Iaşi, lider de proiect, a propus actualizarea devizului general stabilit la semnarea contractului de finanţare europeană. Astfel, cele 73 de milioane de euro (327 milioane de lei) pe care s-a bătut palma în septembrie 2017 vor deveni 103 milioane de euro (487 de milioane de lei).

Preşedintele Maricel Popa spunea că diferenţa va fi acoperită din fonduri guvernamentale după rectificarea care se discută în aceste zile la Bucureşti. Însă proiectul de hotărâre pe care urmează să se pronunţe astăzi consilierii arată că banii în plus provin din bugetele locale. Mai precis, CJ Iaşi va aloca 83,25 milioane de lei, iar CJ Suceava, 76,87 milioane. Sumele provin din credite de angajament eşalonate pe patru ani, respectiv 20,8 milioane de lei/an.

Practic, finanţarea europeană ar fi pierdută fără această actualizare a devizului general. Situaţia a fost provocată de scumpirea materialelor de construcţie pe parcursul derulării birocratice a proiectului iniţiat încă din 2014, dar şi „celebrei“ Ordonanţe 114/2018, care, printre altele, a stabilit pragul salarial minim de 3000 de lei pentru acest domeniu economic.

„Din buzunarele noastre vom plăti salariile crescute cu forţa de stat firmelor private din construcţii. Toate aceste creşteri vor genera inflaţie, vor duce la deprecierea accelerată a valorii leului şi ne vor sărăci mai mult pe cei care nu lucrăm nici în construcţii, nici la stat. În loc să luăm bani nerambursabili de la UE pentru acest proiect, iată că suntem obligaţi de prostia guvernanţilor PSD să plătim aproape 40 la sută din această lucrare. Din euforia obţinerii fondurilor europene din 2017 pentru acest proiect important de infrastructură, şefii Consiliului Judeţean au căzut acum în crunta realitate creată de postulatele propriului guvern“, a explicat situaţia liderul grupului liberal din CJ, Romeo Vatră.

Comentarii