De Business

Punem punctul pe știi

Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu

sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 02:50
2 MIN
 Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu

In condiţiile în care nu reuşeşte să vândă un teren în suprafaţă de 15.800 mp din septembrie anul trecut, săptămâna acesta şi-a mărit pretenţiile financiare.

Omul de afaceri Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai cunoscuţi dezvoltatori imobiliari de pe piaţa locală, nu a găsit cumpărător pentru terenul de 15.800 mp pe care îl deţine pe C.A. Rosetti Iaşi, pe care l-a scos la vânzare din toamna anului trecut, dar asta nu l-a împiedicat să se răzgândească asupra preţului, sperând să obţină ceva mai mulţi bani. Astfel, dacă acum o săptămână Zămosteanu cerea 1 milion de euro (63 euro/mp) pentru terenul amplasat într-o zonă bine cotată a Iaşului, respectiv în apropierea pârtiei de schi, acum vrea să obţină cel puţin 1,2 milioane de euro. La această sumă, preţul pe metru pătrat al terenului este de aproape 76 de euro, cu 21% mai mult faţă de preţul iniţial.

În prezent, Zămosteanu se află sub control judiciar, după ce a fost acuzat în luna iulie 2020 de evaziune fiscală şi spălare de bani.  Potrivit datelor de pe site-urile de specialitate, terenul este plan, are triplă deschidere cu 161 metri liniari deschidere la drumul european şi se predă cu PUZ aprobat pentru construire: motel, spaţii de cazare, spaţii administrative, alimentaţie publică şi evenimente, spaţii de recreere şi agrement, spaţii comerciale, parcări. Preţul este negociabil, se precizează în anunţ. Omul de afaceri intenţiona aici să construiască un motel. Surse de pe piaţa imobiliară au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că preţurile sunt stabilite de cei care vând, agenţiile imobiliare intervenind doar atunci când preţul stabilit este prea mare sau prea mic pentru piaţa existentă, ori nu este direct proporţional cu cererea.

Cititi si: Zămosteanu vinde un teren de un milion de euro. Care este scopul tranzacţiei?

„Este posibil să fi primit între timp câteva oferte, gândind ulterior că valoarea terenului a fost subevaluată la început, când cerea un milion de euro, şi a mărit preţul când a văzut că există cerere pentru el. Agenţiile imobiliare nu sunt plătite decât dacă se concretizează o tranzacţie, abia atunci încasează comisionul, deci interesul lor este să vândă cât mai repede bunul scos la vânzare, nu să mărească artificial preţurile. Clientul dictează. Comisionul agenţiilor imobiliare se ridică la circa 3% pe piaţa locală” ne-a explicat un agent imobiliar. 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii