Deputatul care a numit-o pe Fecioara Maria mamă surogat revine cu o nouă postare

luni, 30 decembrie 2019, 17:40
3 MIN
 Deputatul care a numit-o pe Fecioara Maria mamă surogat revine cu o nouă postare

O postare a deputatului USR Iulian Bulai a încins spiritele de Crăciun. El o numea pe Fecioara Maria mamă surogat și spunea că e ciudată relația unui om în toată firea cu o adolescentă și acceptarea paternității. PS Iosif Păuleț a reacționat, iar Bulai a venit cu un răspuns și pentru acesta.

Redăm postarea deputatului:

"Mă bucură atitudinea deschisă a episcopului de Iași, Preasfinția Sa, mons. Iosif Păuleț. Mă bucură și faptul că în aceste zile, în România s-a discutat mult despre misterul Crăciunului și despre nevoile sociale din țara noastră. Mesajul meu cu ocazia Crăciunului a avut o menire de analiză socială și politică, nicidecum de încadrare teologică.

Am dorit să pun în lumină proaspătă misterul nașterii Pruncului, nicidecum să tulbur liniștea Crăciunului prin cuvintele mele, exprimate într-o notă poetică, nicidecum dogmatică. Repet gestul meu de acum trei zile de a cere iertare credincioșilor care s-au simțit lezați de mesajul meu și de a-i asigura de apartenența mea personală față de învățătura Bisericii, dincolo de derapaje prin expresii artistice.

Tradiția mesajului transmis în ziua de Crăciun provine din practica catolică de lectio divina – practică deprinsă de mine în timpul studiilor teologice liceale, practică pe care o continui și astăzi. Anume a medita la cuvintele biblice într-un context social contemporan și a le lăsa să ne vorbească personal.

Ca doctrină politică, susțin conceptul comunitarianist, care are la bază principiul catolic al subsidiarității. Sunt acasă în Biserica Romano – Catolică, iar valorile sociale ale acesteia, binele comun, politicile sociale, apărarea drepturilor fundamentale ale omului și exemplul papei Francisc sunt repere importante pentru mine.

Mulțumesc tuturor celor care s-au gândit la mine în ultima perioadă și tuturor celor care s-au rugat pentru mine. Nu mi-am pus niciodată în gând să provoc o discuție de Crăciun pe chestiuni de mariologie, ci despre implicare socială și politică. Rămân un susținător al exemplului maternității Mariei. Ultimul pelerinaj marian l-am făcut anul acesta cu bicicleta spre Cacica, Bucovina, pe 13-14 august.

Sper ca fiecare persoană care a dezbătut mai mult despre misterul Crăciunului zilele acestea să meargă mai departe cu credința întărită și cu o mai puternică conștientizare a nevoilor copiilor abandonați și institutionalizați din România.

Aștept cu nerăbdare să mă văd cu Preasfințitul Iosif Păuleț în următoarele săptămâni, acceptând cu mult drag și respect invitația la dialog, deschidere și edificare.

Fie ca anul 2020 să fie un al implicării în comunitățile noastre: în județul Neamț și în toată țara, un an al dezbaterilor rodnice, al dialogului și toleranței, un an în care construim punți, nu ziduri, un an în care politicienii onești și profesioniști să exceleze la alegerile locale și parlamentare. Un an în care să nu mai existe exemple ca la Țăndărei. Un an în care copiii abandonați și institutionalizați din România să primească mai multă atenție. Un an în care fiecare astfel de copil ajunge într-o familie care să-l iubească.

La mulți ani tuturor!", a scris Iulian Bulai pe Facebook.

VEDEȚI ȘI:

PS Păuleț, după afirmațiile lui Bulai: Fecioara Maria a fost o adevărată mamă, nu surogat!

Comentarii