Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Avem nevoie de spații verzi! Reglementări pentru noile proiecte urbanistice (P)

marți, 14 februarie 2023, 07:00
3 MIN
 Deputatul PSD Marius Ostaficiuc: Avem nevoie de spații verzi! Reglementări pentru noile proiecte urbanistice (P)

Lipsa spațiilor verzi a devenit o problemă din ce în ce mai stringentă în ultimii ani. Reglementările urbanistice făcute fără cap în marile centre urbane au dus la o micșorare vizibilă a spațiului verde pe cap de locuitor. De altfel, legislația arată că este necesară o suprafață de minim 26 metri pătrați pe cap de locuitor de spațiu verde din terenul intravilan, dar care nu pare a fi respectată în cele mai multe cazuri.

Deputatul ieșean Marius Ostaficiuc a arătat că a solicitat o serie de clarificări referitoare la aceste aspecte de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, tocmai pentru a se vedea în ce situații pot fi încadrate unele spații din noile aglomerări urbane. ”Vedem cum oamenii sunt din ce în ce mai mult sufocați de betoane, iar lipsa spațiilor verzi a devenit o reală problemă. Am solicitat lămuriri pe această temă de la Ministerul Apelor și Pădurilor pentru clarificări legate de spațiile verzi și de modul cum unele autorități publice locale înțeleg să pună problema. Dacă în cazul unor unități administrativ-teritoriale lucrurile stau ceva mai bine, unde s-au găsit soluții chiar și în zone betonate pentru spațiile verzi, în alte zone din țară situația este una fără ieșire. Sunt zone unde oamenii nu au parte nici de 10 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, în condițiile în care normativele impun o suprafață de două ori și jumătate mai mare”, a spus deputatul PSD Marius Ostaficiuc. 
 
Parlamentarul ieșean a menționat că a cerut clarificări referitoare la aspecte ce țin de locurile de parcare înierbate ce pot fi trecute ca spații verzi, dacă acestea  pot fi încadrate la această categorie în cadrul noilor proiecte urbanistice, dar și dacă zone situate pe terasele blocurilor pot fi încadrate la această categorie dacă sunt amenajate corespunzător. Deputatul PSD Iași a mai solicitat și detalii legate de deschiderea unor linii de finanțare pentru astfel de investiții, dar și dacă au fost demarate controale de către comisariatele județene ale Gărzii de Mediu raportat la respectarea procentelor de spații verzi în localitățile din țară. 
 
Cred că în aceste situații este nevoie de o îmbunătățire. Verificările instituțiilor competente trebuie să cuprindă și aceste aspecte, tocmai pentru a crea o imagine mai mare asupra situațiilor din teren. De asemenea, am constatat că nu există linii de finanțare pentru crearea de spații verzi pe terasele blocurilor, aspecte care pot fi lămurite și îmbunătățite de autoritățile competente. Avem nevoie cât mai mare de spații verzi, avem nevoie ca acolo unde este posibil să venim cu astfel de inițiative, nu doar pentru a recupera decalajul lăsat în urmă de haosul urbanistic, ci și pentru sănătatea noastră. Oamenii ne-au atras atenția că zeci de proiecte noi urbanistice îi sufocă și că le distrug spațiile verzi din jurul caselor și blocurilor. Este cazul să intervenim și să reglementăm acolo unde se poate aspectele semnalate. Fie că vorbim de parcări înierbate, de terase verzi și nu numai, putem să ne aplecăm mai mult asupra acestui fenomen”, a spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași.

Comentarii