Despre indicii bursieri

joi, 09 decembrie 2021, 02:50
1 MIN
 Despre indicii bursieri

Zilnic auzim la ştiri sau citim în presă că anumiţi indici bursieri la nivel naţional sau internaţional au înregistrat o scădere majoră sau că au crescut semnificativ. Dar ce sunt aceşti indici?

Indicii bursieri exprimă evoluţia preţurilor instrumentelor financiare ce sunt cuprinse în structura indicelui dând o imagine asupra evoluţiei pieţei financiare la un moment dat. Indicii reprezintă un instrument indispensabil în studierea desfăşurării proceselor economice, în general într-o ţară şi îndeosebi a celor de pe pieţele financiare, deoarece ei cumulează influenţa a numeroşi factori, pe cât de diferiţi, pe atât de greu de cuantificat. Majoritatea pieţelor financiare au ataşate câte un indice sau mai mulţi indici care caracterizează evoluţia lor.

Indicii pieţelor financiare sunt instrumente sintetice de măsurare a mişcărilor unei pieţe financiare în ansamblu sau a unei anumite pieţe. Indicii apar sub formă de medii aritmetice (simple sau ponderate) sau geometrice şi sunt calculaţi pentru a oferi informaţii cu privire la evoluţia în timp a unei pieţe şi a preţurilor de pe piaţa respectivă. În funcţie de gradul de cuprindere, sunt indici generali ai pieţei – indici care reflectă evoluţia mai multor domenii de activitate şi care reflectă structura pieţei în ansamblu (de exemplu indicele BET dezvoltat de Bursa de Valori Bucureşti) şi indici sectoriali – indici care reflectă evoluţia unui singur sector de activitate (de exemplu indicele BET-NG care este un indice sectorial care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti care au domeniul principal de activitate energia şi utilităţile aferente). În funcţie de arealul cuprins în evaluare, se disting: indici naţionali – indici care au la bază titluri cotate pe una sau mai multe pieţe naţionale (precum DAX index, CAC40 şi FTSE100); indici regionali – indici care sunt calculaţi pe baza titlurilor dintr-o anumită zonă geografică (precum CECE Composite Index sau SETX – South-East Europe Traded Index specifici Europei centrale şi de est); şi indici globali – indici care au în componenţă titluri cotate pe diferite pieţe naţionale (precum Dow Jones Global Index şi NYSE International 100).

La nivelul pieţelor financiare din România indicii nu au o istorie îndelungată, dar odată cu lansarea lor au devenit repere în ceea ce priveşte analiza activităţii pieţelor financiare. Cei mai reprezentativi şi mai cunoscuţi indici din România sunt indicii oficiali ai Bursei de Valori Bucureşti: BET, BET-BK, BET-FI, BET-XT, BET-NG şi ROTX. Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) este primul indice dezvoltat de BVB (a fost lansat în 1997) şi reprezintă indicele de referinţă al pieţei locale de capital. BET reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, exclusiv societăţile de investiţii financiare (SIF-uri).

Indicii pieţelor financiare au o arie largă de utilizare. O primă modalitate de utilizare constă în folosirea indicilor pentru determinarea rentabilităţii şi a riscurilor pentru o piaţă în ansamblu sau pentru anumite componente ale acesteia pentru o anumită perioadă. Rezultatele obţinute din analiza indicilor pot fi utilizate ca o bază de comparaţie pentru evaluarea performanţei unor portofolii individuale. Astfel, un indice general al pieţei acţiunilor sau al obligaţiunilor poate fi utilizat ca reper în vederea aprecierii performanţelor profesionale ale managerilor de portofolii. O utilizare mai pronunţată a indicilor este în cazul managementului fondurilor de investiţii pe indici, ale căror portofolii imită structura unui indice bursier în scopul obţinerii unor rezultate similare cu rezultatele obţinute de indicele ales ca reper.

Analiştii financiari şi managerii de portofolii utilizează indicii pieţei de capital pentru a analiza factorii care determină mutaţii la nivelul preţurilor instrumentelor financiare şi pentru a compara randamentul ajustat la risc al unor clase de active alternative. Analiştii care utilizează analiza tehnică folosesc evoluţia în trecut a indicilor pieţelor financiare pentru a previziona mutaţiile viitoare ale preţurilor.

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii