Dezbateri azi pe masa consilierilor judeţeni: de la modernizarea drumurilor la celebrarea unui artist plastic

miercuri, 23 iunie 2021, 01:50
2 MIN
 Dezbateri azi pe masa consilierilor judeţeni: de la modernizarea drumurilor la celebrarea unui artist plastic

După ce vor constata că mandatul unui coleg – Constantin Fotea, de la PNL – a rămas vacant, aleşii judeţului vor intra astăzi în şedinţa de plen propriu-zisă, cu peste 30 de proiecte pe ordinea de zi. Primul proiect este cel referitor la Planul de analiză şi acoperire a riscurilor, menit să ofere „un cadru unitar şi coerent de acţiune pentru prevenirea şi gestionarea riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă”.

Planul explică responsabilităţile tuturor instituţiilor, de la Prefectură, CJ şi ISU, până la cele deconcentrate precum Serviciul de Gospodărire a Apelor, Centrul Regional Meteo, Agenţia de Protecţie a Mediului, Secţia Drumuri Naţionale Iaşi, Regionala de Căi Ferate Iaşi şi Direcţia Silvică. Sunt luate în considerare toate tipurile de dezastre posibile – cum ar fi cutremurele. Printre alte clădiri cu risc mare de prăbuşire la cutremur sunt enumerate cele 67 de blocuri de locuinţe expertizate în municipiul Iaşi, în care locuiesc peste 8 mii de persoane.

Cititi si: Strategia pentru drumuri începe cu lărgirea şoselei Iaşi-Lunca Cetăţuii

După ce se vor pronunţa asupra organigramei şi statului de funcţii pentru Spitalul de Copii „Sf. Maria”, apoi a celui al Muzeului Naţional al Literaturii Române, consilierii vor avea de dezbătut şi aprobat Strategia de modernizare şi reabilitare a infrastructurii rutiere a judeţului Iaşi. Aşa cum am mai relatat, printre drumurile judeţene ce urmează să fie modernizate în următorii ani, CJ intenţionează să lărgească la patru benzi segmentul lung de 3,3 km al DJ 248 de la ieşirea din municipiul reşedinţă până intersecţia cu Şoseaua de Centură, la Lunca Cetăţuii.

Unul din artiştii plastici ai Iaşului, Cela Neamţu, va primi astăzi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului, pentru îndelungata activitate concretizată în expoziţii ale creaţiilor sale pe întreg mapamondul. Originară din Piciorul Lupului şi devenită celebră pentru tapiseriile care au ieşit din mâinile ei, Cela Neamţu împlineşte anul acesta 80 de ani.

Consilierii judeţeni vor mai vota astăzi transmiterea către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a valorii investiţiilor realizate de CJ la Mănăstirea Golia. Partidul Verde va primi un sediu în suprafaţă de 47 mp în bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care aleşii vor avea de votat alocarea a aproape 3,2 milioane de lei pentru operaţionalizarea Centrelor de vaccinare împotriva Covid-19 de la Palatul Culturii, Aeroport şi Gara Mare.

Deşi mandatul actualului Consiliu de Administraţie al Aeroportului expiră peste 3 luni şi trebuie declanşată selecţia pentru unul nou, Consiliul Judeţean îl va numi astăzi, provizoriu, pe Ionel Damian în locul lui Mitică Rebegea. Şedinţa se va încheia cu prezentarea Raportului întocmit de Curtea de Conturi cu un an în urmă, în urma verificării procedurii de achiziţie a Spitalului mobil. 

 

Comentarii