Diego, ţestoasa foarte activă sexual care şi-a salvat specia, s-a întors pe insula sa

marți, 16 iunie 2020, 10:33
1 MIN
 Diego, ţestoasa foarte activă sexual care şi-a salvat specia, s-a întors pe insula sa

Diego, un exemplar de ţestoasă gigant care şi-a salvat specia de la dispariţie, şi-a recâştigat libertatea şi a fost transportat pe insula lui natală din Arhipelagul Galapagos, a anunţat luni ministrul Mediului din Ecuador, Paulo Proano.

Însoţit de alte 14 exemplare adulte reproducătoare, Diego, un mascul centenar din specia Chelonoidis hoodensis, a fost repatriat pe insula nepopulată Espanola cu ajutorul angajaţilor de la Parcul Naţional Galapagos (PNG).

Animalele au fost transportate cu barca de pe insula Santa Cruz, unde Diego a petrecut 40 de ani în captivitate în cadrul unui program de reproducere.

Diego, care cântăreşte 80 de kilograme şi are o lungime de 1,5 metri, a fost dus în Statele Unite în prima jumătate a secolului al XX-lea, înainte ca Arhipelagul Galapagos să fie declarat rezervaţie naturală în 1959.

A petrecut 30 de ani la grădina zoologică din San Diego, de unde vine şi numele său. A fost apoi repatriat în 1976 în Galapagos, unde a trăit alături de mai multe femele într-un centru de creştere a ţestoaselor terestre, administrat de PNG la Puerto Ayora, capitala insulei Santa Cruz.

Foarte activ sexual, Diego a reuşit să îşi salveze specia de pericolul extincţiei, devenind părintele a cel puţin 40% dintre puii de ţestoase care s-au născut şi au crescut apoi pe insula Espanola.

Comentarii